Zašto tužiteljica Ćavar štiti Miroslava Galića i dokazani kriminal oko njegovog ostanka u policiji?

Na internetskoj stranici Tužiteljstva ZHŽ između ostalih nadležnosti stoji i ovo: “…Tužiteljstvo vodi istragu i goni osobe za koje sumnja da su počinitelji kaznenih djela, u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, te osigurava ustavnost i zakonitost, štiti ostvarivanje ljudskih prava i građanskih sloboda zagarantiranih Ustavom Bosne i Hercegovine, Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, te Ustavom Županije Zapadnohercegovačke…”.

Umjesto procesuira kaznenih djela tužitelji i glavna tužiteljica Vesna Ćavar, s osobnim zadovoljstvom i angažmanom Miroslava Galića, načelnika Odjela kriminaliteta Uprave policije namještaju kaznena djela što govori kako svoju poziciju poimaju nedodirljivom.

Ali u javnosti se postavlja pitanje zbog čega Vesna Ćavar i Miroslav Galić tako prisno surađuju na prikrivanju kriminala i zašto tužiteljica Ćavar štiti Miroslava Galića i dokazani kriminal oko njegovog ostanka u policiji.

Miroslav Galić iz policije sigurno odlazi. Vesna Ćavar ga ne može zaštititi niti bilo tko iz politike, a zašto je tomu tako javnost će uskoro saznati, piše portal Ljubuski.net.

Ako se govori o Galiću kao pojedincu, oko njega je sve jasno i završeno, ali javnost treba znati tko je njega gurao, da kao kriminalac dođe do sadašnje pozicije i koji je bio cilj njegovog postavljanja.

Kako smo napisali, i ovaj tjedan će se održati sastanci oko njegovog odlaska iz policije, pa se traži bezbolna izlazna strategija.

Ni Galić ne sjedi skrštenih ruku

Miroslav Galić želi što prisniju suradnju s tužiteljicom Ćavar, čak joj nameće moguća rješenja kako bi zajednički prevladali sadašnju “neugodnu” poziciju. Je li to povoljno za Tužiteljstvo ZHŽ, je li izvan nadležnosti tužiteljstva, tužiteljica bi sama trebala procijeniti i ponovno dobro razmotriti kriminal oko povratka Miroslava Galića u policijsku službu.

Trenutačno se provjerava niz dokumenata oko Galića iz bliske prošlosti, doznaje se iz sigurnosnih institucija, te od njegovih bliskih suradnika iz policije. Miroslav Galić predstavlja vrh kriminala u policiji, oko sebe ima nekoliko suradnika i u jako dobrim je odnosima s ministrom Zdravkom Borasom. On zacijelo filtrira istražne postupke i potpisuje sve kaznene prijave Tužiteljstvu ZHŽ, utvrđeno je i da namješta kaznena djela s kojima se tužitelji brukaju po sudovima.

Ovo su sve činjenice koje ukazuju na odličnu suradnju Tužiteljstva ZHŽ i Odjela kriminalističke policije MUP-a ZHŽ.

Kako će Vesna Ćavar izaći iz sadašnje situacije ostaje vidjeti. Prikrivanje kriminala u slučaju Galić je jasno i zbog toga je i protiv tužitelja Mladena Hrstića podnijeta kaznena prijava. Prema informaciji Federalno tužiteljstvo će odrediti koje će tužiteljstvo preuzeti predmet i provesti istražni postupak protiv Hrstića, koji nije proveo naložene postupke.

Izgleda da bi Miroslav Galić za sobom mogao povući još nekoliko osoba.

Ljubuski.net