Zašto i kome smetaju križevi na Kuli hercega Stjepana Kosače ponad Ljubuškog

LJUBUŠKI – Kažu da grad možeš doživjeti u punom smislu te riječi kroz pogled s visine odakle možeš obuhvatiti okom cijelu panoramu koji diše u nizini i prostire se u svojoj ljepoti i raskoši kao na dlanu. Naime, baš iz tog razloga mnogi dolaze na kulu hercega Stjepana Kosače ponad Ljubuškog i uživaju u prekrasnom pogledu koji nas svaki put ostavi bez daha. Ali, ako se uputite prema kuli hercega Stjepana jedan će vas pogled ostaviti bez daha jer su zasad nepoznati vandali uništili križ koji označava stajalište na Križnom putu koja se nalazi ispred Kule. Ove postaje Križnog puta od crkve na Mostarskim Vratima do Kule inicirao je i postavio fra Nikola Rosančić za vrijeme boravka i vođenja Frame na Humcu i oni su već postali prepoznatljiv detalj na putu prema Kuli.

Križ je nama vjernicima kao spomen, putokaz, vodilja, kao znak pobjede i ponosa, ali i prkosa pa se takav pogled na uništene križeve teško briše iz sjećanja.

Ne mogu potvrditi ima li ovo uništavanje križa nacionalnu ili vjersku pozadinu i osuđujem ovo neljudsko i bezbožno djelo. Ali se samo pitam: „Što nam taj netko ovim činom želi poručiti? Kome smeta naša vjera? Kome smetaju naše vrijednosti i svetinja?“

Ljportal.com