Zato sad, dok još imate svoj mobitel pri ruci, donosimo sedam savjeta da osigurate svoj mobitel u slučaju gubitka ili krađe.

1. Zaključajte ekran

Koliko god puta da ste ovo već čuli, ne preskačite PIN. I nemojte da on glasi 1111 ili 1234, jer možete biti sigurni da je to jedna od stvari koju će potencijalni kradljivac pokušati. A onda možete reći zbogom svim osobnim podacima, fotografijama i svim stvarima koje su na vašem mobitelu.

2. Napravite back-up svih podataka

I fotografija i brojeva drugih ljudi, a nekad čak možete i napraviti back-up samih podataka iz pojedinih aplikacija. Najlakši način da to napravite možete vidjeti ovdje.

3. Instalirajte Find my Phone

Ova i druge aplikacije slične njoj funkcioniraju na principu signala, bilo zvučnog ili svjetlosnog. Tako možete biti sigurni da mobitel nije jednostavno iza kauča. Između ostalog, ako mislite da vam je Iphone jednostavno negdje u kući, možete ga pronaći i uz pomoć Siri.

4. Zaključajte aplikacije

Da, to postoji. Skinite neki app locker kako biste imali još jednu dodatnu zaštitu. Možete zaključati sve, od vaše galerije do Facebooka i drugih aplikacija.

5. Sakrijte svoje lozinke

Na Android telefonima otiđite na Settings pa na Security i pogledajte jesu li vaše lozinke vidljive ili skrivene. To jednostavno znači da kad ih budete upisivali ih neće moći vidjeti. Ako ju znate napamet, to vam ne bi trebao biti problem, a bilo tko tko vam gleda preko ramena neće imati jasno ko dan napisano koja vam je lozinka.

6. Ostavite poruku sa svojim brojem ili mail adresom

Ako ste izgubili mobitel, postoji vjerojatnost da će ga naći netko tko ga želi vratiti. A kako ako nema nikakav kontakt te osobe? Ne morate ostaviti svoj privatni mail, ali na ceduljicu (ili na unutrašnju stranu maske za mobitel) napišite neki kontakt da vas pošteni nalaznik može kontaktirati.

7. Nemojte svoje osobne podatke slati putem SMS-ova ili drugih aplikacija

Jednostavno nemojte. Nemojte drugima slati svoju kućnu adresu, bankovne račune, fotografirati svoje kartice ili osobne dokumente. Kada bi hipotetski netko našao vaš mobitel, ušao i njega i sve to pronašao, ta osoba bi se mogla bez problema predstaviti kao vi.

tPortal.hr