Žalbu iznio Pušić, posljednji od šestorice optuženih Hrvata iz BiH

Na sudu u Haagu nastavljeno je iznošenje žalbi u postupku protiv šestorice Hrvata iz BiH. Žalbu je danas iznio posljednji od šestorice Hrvata, Berislav Pušić, koji je u prvom stupnju osuđen na deset godina zatvora.

Pušić je od šestorice Hrvata bio najniže rangiran – bio je odgovoran za vojnu policiju te smještaj i razmjenu zarobljenika u Herceg-Bosni. Jedini se nije pojavio u sudnici u žalbenom postupku. Njegov odvjetnik poručio je kako ne želi da se to protumači kao nepoštovanje suda i manjak pijeteta za žrtve u sukobu.

Pušićev odvjetnik Roger Sahota rekao je da se teorija udruženog zločinačkog pothvata zasniva na selektivnom čitanju i prevelikom pojednostavljivanju te izravno narušava kredibilitet Vlade Republike Hrvatske, a da ta zemlja nije dobila priliku da na nju odgovori. Zato se odluka raspravnog vijeća mora pridružiti nizu teorija o kojima se raspravlja od fakulteta do kavana. To nije teorija koja može stajati samostalno kao krajnji nalaz u vezi s činjenicama dokazan izvan razumne sumnje pred međunarodnim sudom, dodao je.

VIDEO PRILOG NA: HRT.hr