Federalno ministarstvo za pitanja branitelja, uz suglasnost radne skupine, proslijedilo je tekst zakona o razvojačenim braniteljima premijeru FBiH Fadilu Novaliću i Vladi FBiH, potvrdio je za Faktor resorni ministar Salko Bukvarević.

Kazao je kako je jedan od usvojenih zaključaka bio da se svi oni koji sudjeluju u izradi ovog zakona u daljnjoj proceduri suzdrže od novih amandmana kako bi zakon mogao biti provodiv i usvojen do 1. srpnja ove godine. – Mi smo održali sastanak radne skupine, analizirali sve pristigle primjedbe od županija, a dobili smo mišljenja iz njih četiri, SŽ, TŽ, ZHŽ i PŽ. Ostale županije su poslali mišljenja vlada, odnosno, resornih ministarstava. Sve pristigle primjedbe smo analizirali i radna skupina je prihvatila ono što smatra da se može ugraditi u zakon, a zatim tekst zakona proslijedili premijeru Fadilu Novaliću i Vladi FBiH – kazao je Bukvarević.

Dodaje da su na sastanku donesena i četiri zaključka. – Prvi je da je radna skupina analizirala sve pristigle primjedbe i ugradila ono što je moguće da bi zakon bio realan i provodiv. Drugi je da se zahtijeva od premijera da na prvoj idućoj sjednici Vlade FBiH stavi taj zakon na razmatranje da bi se stigli rokovi. I tražimo da uz ovaj zakon obvezno ide i rebalans proračuna. I jedan od zaključaka je zahtjev predstavnika branitelja, u kome su zatražili da se svi oni koji sudjeluju u izradi zakona u daljnjoj proceduri suzdrže od novih amandmana kako bi zaista zakon mogao biti usvojen i provodiv.

Očekujemo od premijera da uz taj zakon ide i rebalans proračuna kojim će se osigurati dodatnih 15 mil. KM kako bi ovaj zakon mogao stupiti na snagu 1. srpnja i kako bi branitelji koji su u stanju potrebe s 57 godina i više mogli početi ostvarivati svoja prava već od srpnja ove godine – kaže Bukvarević.

SirokiBrijeg.info