Zakazana rasprava Borisu i Zoranu zbog kućnog laboratorija za uzgoj indijske konoplje

Županijski sud u Širokom Brijegu nakon što je dva puta vraćao predmet Općinskom sudu u Širokom Brijegu na ponovno suđenje odlučio je zakazati raspravu za 23.3.2018. godine, potvrđeno je portalu SirokiBrijeg.info od Županijskog tužiteljstva ŽZH i Josipa Aničića, višeg stručnog suradnik i službenik za odnose sa javnosti.

Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu optužilo je Borisa Čondru (38) i Zorana Bošnjaka (57) kao supočinitelje u kaznenom djelu neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge. Oba puta optuženi Boris Čondra je oglašen krivim i bila mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, dok je Zoran Bošnjak oba puta oslobođen od optužbe.

Tijekom postupka Županijsko tužiteljstvo tražilo je dva puta da se Borisu Čondri izrekne kazna zatvora u dužem trajanju, dok je istovremeno traženo da se Zoran Bošnjak oglasi krivim.

Optuženi se terete da su se dogovorili da uzgoje indijsku konoplju i da od nje dobiju marihuanu. U cilju izvršenja dogovorenog u mjestu Provo, Široki Brijeg, na katu stambeno-poslovnog objekta vlasništvo Zorana Bošnjaka napravili su laboratorij za uzgoj indijske konoplje. Kroz taj laboratorij razveli su kompletnu elektro i zračnu instalaciju, kao i ventilaciju, te svaku večer stavljali magnet koji je preko noći blokirao brojač potrošnje električne energije. Sve to s namjerom da taj ilegalni laboratorij sakriju. Oni su od njima poznatih osoba nabavljali sjemenke indijske konoplje koje su stavljali u papirni ubrus i zalijevali, a kad bi iste proklijale presađivali bi ih u saksije.

Suradnjom Županijskog tužiteljstva i Federalne uprave policije Sarajevo od suda je ishođena naredba za pretres obiteljske kuće Zorana Bošnjaka. Prilikom pretresa pronađeni su predmeti za elektro instalaciju i ventilaciju, sito, 294 stabljike i određena količina suhe biljne materije, da bi se naknadnim vještačenjem utvrdilo da stabljike kao i suha biljna materija sadrže zabranjene komponente i da predstavljaju opojnu drogu.

Za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge propisana je kazna zatvora od 1 do 10 godina, pojasnio je Josip Aničić, Viši stručni suradnik i službenik za odnose sa javnosti Županijskog tužiteljstva ŽZH.

SirokiBrijeg.info