“ZABRINJAVAJUĆE”: Žene u ZHŽ-u žive pet godina dulje od muškaraca

Stanovništvo Zapadnohercegovačke županije najčešće obolijeva od bolesti povezanih s nezdravim životnim navikama.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije, vodeće bolesti u toj županiji u sklopu primarne zdravstvene zaštite su one dišnog sustava, bolesti srca i krvnih žila, zatim bolesti kože i potkožnoga tkiva.

Konzumiranje cigareta i ostalih duhanskih prerađevina, alkohola, nezdrave hrane, ali i nedovoljno kretanje među vodećim su uzročnicima smrtnosti u toj županiji. “Vodeći uzroci smrti su iz skupine bolesti krvožilnoga sustava i zloćudne novotvorine. Gotovo tri četvrtine svih uzroka smrti su iz ove dvije skupine bolesti, a preostale se odnose na bolesti probavnog sustava (endokrina i metabolička oboljenja povezana s poremećajima u prehrani), bolesti dišnog sustava, ozljede i druge manje zastupljene bolesti. Sve ove bolesti mogu se povezati s nezdravim načinima življenja, prije svega, s pušenjem i alkoholom, ali i načinom prehrane i stresnim situacijama”, navode iz Zavoda za javno zdravstvo ZH županije.

Velika je razlika među uzročnicima smrti kod jačeg i slabijeg spola. Naime, vodeći uzroci smrti kod muškaraca su moždani udar, akutni infarkt miokarda te rak bronha i pluća, dok žene najčešće umiru od bolesti krvožilnoga sustava i karcinoma dojke. Kada je riječ o prosjeku starosti koju doživljava stanovništvo ZH županije, zanimljivo je spomenuti kako žene u toj županiji u prosijeku žive pet godina dulje nego muškarci. Tako, prema statističkim podacima, u ZHŽ-u živi oko 98.000 stanovnika.

Prosječna životna dob je oko 79 godina za žene, a 74 godine za muškarce, što je slično prosjeku zemalja europske regije i prosjeku zemalja koje su postale članice EU od svibnja 2004. godine. Kada je riječ o bolestima od kojih obolijeva i umire stanovništvo ZHŽ-a, ne razlikuje se od stanovništva u ostalim županijama u FBiH.

Naime, prema izvješću Zavoda za javno zdravstvo FBiH, stanovništvo Federacije najčešće obolijeva od nezaraznih bolesti, dok je udio zaraznih bolesti i ozljeda značajno manji. Vodeći uzroci smrti stanovništva Federacije BiH su iz skupine nezaraznih oboljenja, odnosno svaki drugi stanovnik umire od bolesti srca i krvnih žila, a svaki peti od malignih neoplazmi, slijede endokrina i metabolička oboljenja s poremećajima u prehrani, navodi se u posljednjem izvješću Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Također, među uzrocima smrti u FBiH još uvijek postoji velik broj nepoznatih uzroka smrti, što se dovodi u svezu s propustima u šifriranju uzroka smrti.

Vecernji.ba