ZABRINJAVAJUĆE: Nijedna župa u općini Grude nije ostvarila pozitivan prirast

GRUDE – U 2015. godini na području općine Grude rodilo se 143 djece, dok su u općini umrle čak 194 osobe. ‘Večernji list’ je kontaktirao župne urede, župnike i župljane od kojih smo dobili statističke podatke, broj krštenih i broj ukopanih, ali i o stvarima koje su dovele do ovakvog stanja.

Kada se ta statistika sagleda, ona je porazna, a ova godina je jedna od najtežih kada se pogleda prethodnih nekoliko. A te prošle također nisu bile blistave kada se u obzir npr. uzme da je 2011. godine više ukopanih nego krštenih bilo za 41, dok je 2013. godine negativan prirast bio za 47. Suvremeni način života i trendovi nesvojstveni kulturi i tradiciji Hercegovine uzeli su maha.

U prošloj, jedino su župa Grude i župa Raskrižje imale jednak broj krštenih i ukopanih, dok su sve ostale završile u minusu. Podatke smo dobili iz svih sedam župa s područja općine. U župi Grude broj krštenih iznosio je 41, kao i broj ukopanih, a u župi Raskrižje krštenih je 6, a ukopanih također 6. Iako ni tu nema pozitivnog prirasta, barem nema ni negativnog…, kamo sreće da je barem tako u ostalim župama.

U župi Drinovci kršteno je 26, a ukopana čak 53 vjernika.

Zatražen je čak i popis momaka i djevojaka iznad 30 godina jer su svećenici svjesni da velika mjesna zajednica iz godine u godinu postaje sve manja. Istina se više ne može uljepšavati, općenito, krštenja je sve manje, vjenčanja također, a pogrebi su, nažalost, redoviti.

Premda nam svećenici iz općine Grude govore kako ima i onih koji su umrli u tuđini, a želja im je ukop u vlastitom zavičaju, svjesni su da situacija odavno nije bila ovako loša i da nema pravog izgovora za ovako negativne brojke. U župi Gorica-Sovići kršteno je 26, a ukopano 42 ljudi.

Svećenici su izvukli podatke prema kojima se i slabije ide u crkvu.

U Tihaljini je, pak, kršteno 17 djece, a ukopanih je 22. Doznajemo kako se nijedan momak iz Tihaljine nije oženio u 2015., a nekoliko djevojaka se udalo, što znači i otišlo iz župe. Ružići, koji su uz župu Grude najbolje stajali do prije nekoliko godina, također su u 2015. otišli u minus. Krštenih je bilo 13, a ukopanih 15.

Na Ledincu kršteno je 14 djece, a ukopanih je 15. Preliminarni rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine pokazali su da općina Grude ima 17.865 stanovnika. Teorijski, kada bi se nastavio ovako negativan prirodni prirast, općina Grude za 350 godina ne bi postojala, piše Večernji list BiH.

A problem je još veći kada se u obzir uzme da ljudi zbog posla odlaze u inozemstvo. Ide se u Hrvatsku, Njemačku, SAD, Kanadu, Australiju… Iako se s grudskim gospodarstvom malo koje u BiH može mjeriti, negativan trend odlazaka nije mimoišao ni ovu općinu.

Kako će se priča razvijati, nije poznato, ali aktualni podaci nisu nimalo optimistični.

Večernji list BiH