Opći izbori u BiH prošli su donekle mirno za razliku od prijašnjih godina. Ali bilo je podosta nekih nepravilnosti na brojnim biralištima diljem BiH, tako da tu nije izostao i Široki Brijeg koji je također imao neke svoje događaje.

Preferencije nakon zatvaranja birališta još su nekima ovdje normalna pojava iako i one krše proces izbornog zakona, kao i to da podliježu kaznenoj odgovornosti za one koji se odluče na takve poteze gdje poništavaju demokratski odabir pojedinog glasača.

Za razliku od prijašnjih godina, mnogi slučajevi preferencija i zlouporaba na biračkim mjestima su spriječeni zahvaljujući odgovonosti pojedini članova biračkog odbora i promatrača. Tako da smo donekle dobili realniju sliku kao što možete vidjeti za svakog kandidata koliko je dobio glasova od pojedinog birača. Pouzdano znamo kako ih je bilo na kim mjestima, kao i to da je su upućivanje prijetnje onima koji nisu htjeli sudjelovati u takvim prevarama.

Iako same preferencije nakon zatvaranja birališta nisu bile ovaj put toliki problem, bili su neki slučajevi za vrijeme samog izbornog vremena, a što vam donosimo u nastavku jedan dio njih sa područja Širokog Brijega:

– Uočene su brojne nepravilnosti na biračkom mjestu 150A021 – Hrvatski kulturni dom u Širokom Brijegu. U više navrata se više osoba nalazilo u prostoru predviđenom za glasanje. Primjera radi 2 promatrača HDZ-a BIH ili dva glasača sa promatračem HDZ-a BiH.

– Na biračkom mjestu u naselju Kočerin, zabilježen je pokušaj glasanja jedne osobe u ime više njih. Birač se pojavio sa nekoliko osobnih iskaznica na što su odmah reagirali članovi biračkog odbora. Nakon upornog insistiranja na zlouporabi tuđih osobnih podataka, udaljen je sa biračkog mjesta.

– Član liste HDZ-a BIH Tomislav Mandić koji je trenutno delegat u domu naroda FBiH i član na listi HDZ-a BiH za istu poziciju je ulazio na izborna mjesta 150A31 – Lise 1 i 150A036 – Lise 2. Te na taj način narušio legitimnost i demokratičnost izbornog procesa na navedenim izbornim jedinicama.

– Na biračkom mjestu Dužice 150A011-Široki Brijeg predsjednik biračkog odobra nije dao potpisati zapisnik članu biračkog odbora Vidak Ćužić te su odnijeli papire i listiće u središnjcu bez ovjere.

– Na biračkom mjestu 150A021 u Širokom Brijegu uočeno je oduzimanje listića jednog lokalnog promatrača iz ruku međunarodnog promatrača A. M. listi oko 24h-01h 8.10.2018. i radili nedozvoljene radnje. Unešeno je u zapisnik ovaj incident i pozvana policija međutim mladi policajci su bili poznanici promatrača napadača. Policajci su se povukli i nisu reagirali na poziv koji su dobili od strane anonimne prijave. Domaći promatrači su nastavili s nedozvoljenim radnjama i udaljili međunarodnog promatrača. Policija je izašla na lice mjesta drugi put i evidentirala nemili događaj.

– Promjena 2 člana biračkog odbora(ispred GIP- HDZ-a) nakon 19h na biračkom mjestu 150A019-Široki Brijeg i nastavljaju pritisak na međunarodnog promatrača. Izbori se ometaju i ne provode sukladno zakonu.

– Jedan birač iz Širokog Brijega se žalio da je već umjesto njega dopisno glasovao u Sibinju. Nikad nije se prijavljivao u inozemstvu.

Ovo je bio samo jedan dio zabilježenih događaja!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info