Za ovu godinu u ZHŽ-u do sada distribuirano oko 46.300 markica

GRUDE – Prema evidencijskim podacima iz Zavoda za zdravstveno osiguranje Zapadnohercegovačke županije, u nepuna tri mjeseca koliko se distribuira premija za 2016. godinu, izdano je cca 46.300 markica, od toga najviše u Širokom Brijegu 17.800, Ljubuškom 13.500 te u Grudama i Posušju podjednako, po 7.500, i tu nema bitnih odstupanja od broja distribuiranih markica u istom razdoblju 2015. godine, odnosno do polovice ožujka, piše Dnevni list.

Sve u zadnju tren

“Ako se uzme u obzir da je prošle godine ukupno distribuirano 57.055 markica, od toga u Širokom Brijegu 22.262, u Ljubuškom 16.343, u Grudama 9.281 te u Posušju 9.169 markica, potvrđujemo teoriju da pripadamo mentalitetu koji sve čini u zadnji tren te se najveće gužve u područnim uredima Zavoda očekuju u posljednja tri tjedna mjeseca ožujka“, kazala je Ivana Bošnjak, stručna suradnica za odnose s javnošću ZZO-a ZHŽ-a, dodajući kako su korisnici stalne socijalne potpore oslobođen plaćanja premije osiguranja, uz predočenje dokaza odnosno prijave na osiguranje preko nadležnog Centra za socijalnu skrb. Kažimo i to kako je cijena godišnje premije za 2016. godinu, kao i ranijih godina, 20 KM po osiguranoj osobi, dok primjerice osiguranici u Hercegbosanskoj županiji za premiju moraju izdvojiti 30 KM.

Do kraja ožujka

Iz Zavoda podsjećaju da osiguranici ZZO-a ZHŽ-a markicu mogu nabaviti do kraja ožujka 2016. godine te pozivaju sve osiguranike da iskoriste preostala tri tjedna mjeseca ožujka za nabavu markica jer je naknadno, izvan predviđenog roka, nitko osim prvoprijavljenih na zdravstveno osiguranje neće moći kupiti, i to najkasnije u roku od 30 dana od dana prijave. Kupnjom markice osigurana osoba je oslobođena plaćanja participacije za usluge koje se pružaju u Domovima zdravlja u ZHŽ, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i drugim ugovornim ustanovama Zavoda, pod uvjetom da joj je zdravstvena iskaznica ovjerena.

Inače, ZZO ZHŽ već jedanaestu godinu zaredom omogućava svojim osiguranicima da umjesto plaćanja za svaku pojedinačnu zdravstvenu uslugu mogu plaćati sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite u vidu godišnje premije.

Antonela Marinović / Dnevni list