U razdoblju od 1. do 21. travnja na evidenciju Službe za zapošljavanje Županije Zapadnohercegovačke iz radnog odnosa su se prijavile 373 osobe, potvrđeno je iz Službe za zapošljavanje ŽZH.

Naknada za sve

Najveći broj novoprijavljenih dolazi iz područja ugostiteljstva (restorani, kafići itd.), naveli su iz Službe za zapošljavanje ŽZH.

Pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba koja je u trenutku prestanka radnog odnosa imala najmanje osam mjeseci neprekidnog rada, a kako je potvrđeno za Bljesak.info, svim osobama koje su se prijavile na evidenciju nezaposlenih i ispunjavaju uvjete, bit će isplaćena novčana naknada.

Visinu novčane naknade čini 40% prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji u posljednja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa nezaposlene osobe, koju objavljuje Federalni zavod za statistiku.

Podsjetimo, već se od početka ožujka do početka travnja 228 nezaposlenih osoba prijavilo se na Službu za zapošljavanje Županije Zapadnohercegovačke, što prikazuje samo početak krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Na kraju ožujka na evidencijama službi za zapošljavanje u Federaciji BiH bilo je registrirano ukupno 307.197 osoba, od čeka se samo u ožujku prijavilo 8.663 osoba, od čega 5.832 po prestanku radnog odnosa, podaci su Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Iks-portal.info