YouTubeov VR180 će omogućiti tradicionalniji video u VR-u

YouTube već dugo podržava neke od formata za virtualnu stvarnost i video u 360 stupnjeva no video sa ovakvim formatima je zahtjevan za proizvodnju. Oprema za snimanje je izrazito skupa, a da bi dobili čist i detaljan video čak ni 4K rezolucija nije dovoljno dobra nego je potrebno snimiti 8K sadržaj za svako oko (takav je video zahtjevan, zauzima puno mjesta i sporo se učitava preko interneta). Video u 360 stupnjeva je odličan da biste osjetili panoramu neke lokacije no nije prikladan format za tradicionalniji strukturirani sadržaj sa scenom, rasvjetom i razvojem radnje.

Kako bi pomogli kreatorima sadržaja za VR prostor, YouTube je lansirao novi VR180 format koji je zapravo stereoskopski video, ali u 180 stupnjeva. Na ovaj način su smanjili zahtjeve za podatkovnom vezom napola, 4K rezolucija je dovoljna za svako oko te se općenito ovaj format može lako prilagoditi prema postojećem sadržaju.

Gledatelji mogu ovakav video gledati preko Google Cardboarda, Daydream-kompatibilnih naočala ili PlaystationaVR. Na osobnim računalima VR180 se može gledati kao stacionarni video sa omjerom 16:9. YouTube je pripremio i plejlistu za testiranje.

Google se, kako bi pomogao u promicanju novog formata udružio sa Lenovom, LG-em i Yi Technology da naprave VR180 kompatibilne kamere. Ispod je primjer videa u VR180 formatu.

Racunalo.com