Home Tehnologija Internet YouTube uvodi novi alat koji sprječava krađu video materijala

YouTube uvodi novi alat koji sprječava krađu video materijala

0
YouTube uvodi novi alat koji sprječava krađu video materijala

YouTube je pripremio novi alat za kreatore video snimaka koji će od sada moći da vide da li je njihov video ukraden. Svaki video koji se uplovda na ovaj servis biti će skeniran i čekiran da li isti (ili veoma sličan) sadržaj već postoji na sajtu.

Alat je nazvan Copyright Match Tool će u prvoj iteraciji, narednih dana, biti aktiviran za otprilike 100.000 autora, da bi se tijekom narednih nekoliko mjeseci njegova primjena proširila na sve YouTube kreatore sadržaja.

Funkcionirati će tako što će vlasnici video snimaka biti obaviještavani ako se kopija njihovog snimka pojavi na servisu. Tada će im biti ostavljeno da odluče što žele da rade – da kontaktiraju osobu koja je postavila kopiju, da zahtijevaju od YouTube-a da je ukloni, ili da jednostavno ne urade ništa po tom pitanju.

Ograničenje Copyright Match Tool-a je da morate da budete prvi koji je okačio video na YouTube. Ako ste ga ranije okačili na neki drugi video servis (Vimeo ili Facebook, na primjer), pa ga je netko prekopirao i prije vas stavio na YouTube, tako nećete moći dokazati da ste baš vi vlasnik kopiranog snimka.

Inače, YouTube već ima sličan alat koji se zove Content ID. On pomaže vlasnicima kopirajta da pronađu korisnike koji upotrebljavaju njihov sadržaj bez dozvole. Content ID ima više ograničenja od Copyright Match Tool-a, a za razliku od njega dozvoljava da monetiziraju neautoriziranu upotrebu njihovog vlasništva.

Novaenergija.net