Jan Koum, generalni izvršni direktor WhatsAppa, aplikacije za razmjenu poruka koja je u Facebookovom vlasništvu, govorio je danas na DLD konferenciji u Münchenu.

U svom je govoru najavio da će WhatsApp uskoro krenuti s novim načinima financiranja svog poslovanja, pa će u skladu s tim već danas ukinuti naplatu mobilne aplikacije. Do sada su korisnici mogli ovu aplikaciju koristiti godinu dana besplatno, da bi im se nakon toga svaka sljedeća godina naplaćivala 0,99 američkih dolara.

Na ovaj su se potez odlučili kako bi svoju uslugu približili još većem broju korisnika, pogotovo onima koji ne posjeduju kreditne kartice. Ako žele biti način komuniciranja za mase, shvatili su, moraju biti potpuno besplatni – baš kao i njihova konkurencija.

Manjak prihoda od godišnje pretplate WhatsApp planira namaknuti iz drugih usluga, pogotovo od poslovnih korisnika, za koje će razviti posebne usluge. No, to ne znači da će obični korisnici unutar svoje aplikacije vidjeti oglase raznih kompanija. WhatsApp će i dalje biti “čist” od reklama, obećao je Koum.

Bug.hr