Wagner Santos Lago: Sretan sam što sam koristan i što od mojih igara i danas koristi ima klub

Wagner Santos Lago, dan nakon što je presudio Željezničaru, bio je tražen sugovornik za novinare koji prate Široki Brijeg, ali na brojne pozive tog dana nije stigao odgovoriti.

Tajna dugovječnosti

Dan kasnije, uz ispriku, Wagner je zatražio razumijevanje, pošto je odmor od napora kojima je svakodnevno izložen danas za njega najpotrebniji. Nije lako, priznaje i sam, igrati sa gotovo 39, ali uz normalan sportski život i brojna odricanja, ni to nije nemoguće.

O završetku igračke karijere i gotovo u petom desetljeću života nedostižni Vaga ne pomišlja. Igrat će dok ga zdravlje služi, odnosno dok ne postane svjestan da “to više nije to”, a kada će doći taj dan, nezahvalno je prognozirati.

– Da ste me prije deset godina pitali kada ću prestati, rekao bih vam sa 34 ili 35. Danas sam skoro u 40. godini, ali se ne osjećam slabo. Još uvijek mogu, a dok god je tako, neka me. Sretan sam što sam koristan i što od mojih igara i danas koristi ima klub. Često me pitaju što je tajna moje dugovječnosti, a ja odgovaram da je to ispravan, sportski život, zdrava ishrana, dovoljno sna i bijeg od poroka. Naravno, uz kvalitetan rad na treninzima, rekao je uvijek susretljivi Brazilac.

Zanimljivo je da je u više navrata postizao pogotke na susretima protiv Željezničara, kao i da je svaki put kada je na suprotnoj strani stajao klub iz Doline ćupova, Wagner imao poseban motiv. Da je Željo inspiracija, potvrdio je i ovog puta, ali i priznao u razgovoru za Oslobođenje.

– Često sam postizao pogotke Željezničaru, pa žalim što sam dva prethodna susreta protiv njih počeo s klupe za rezervne igrače. Da nisam, vjerujem da bi bilo bolje, ali što je bilo – bilo je. Uvijek treba razmišljati o budućnosti, a ne o onome što je za nama. Moram da kažem da posebno volim igrati susrete protiv Željezničara. To je veliki klub koji ima tradiciju, dobre navijače i uvijek sportski i lijep ambijent na svom stadionu. Volim igrati protiv Želje i iz razloga što oni uvijek igraju otvoreno i teže nadigravanju, rekao je.

Upitali smo ga nakon pohvala na račun kluba s Grbavice žali li što možda kroz karijeru nije odjenuo i dres sarajevskog kluba, na što je Brazilac skromno odgovorio:

– Lijepo je meni u Širokom Brijegu. Ljudi me vole, u klubu me poštuju i ovdje sam kao kod kuće. Nisam imao čast igrati za Željezničar, a da jesam bio bih sretan i počašćen, iskren je bio Santos Lago.

Wagner je dugo dijelio svlačionicu s današnjim šefom Denisom Ćorićem. Njegovo ustoličenje Brazilac je velikodušno pozdravio i ocijenio kao odličan potez klupskih čelnika.

– Denis je, prije svega, dobra osoba i iskren prijatelj. Važno je i što odlično poznaje stvari unutar kluba i što diše za Široki Brijeg. On je prvenstveno veliki navijač našeg kluba. Mnogo nam vjeruje, mi vjerujemo njemu, a to je prvi preduslov za uspjeh, smatra Wagner.

Liga šest

Cilj Širokog Brijega do kraja drugog dijela sezone je ostvariti plasman u Ligu šest.

– Objektivno tamo pripadamo, ali to neće doći samo od sebe. Moramo biti dobri jer je u konkurenciji sedam, osam kvalitetnih timova. Bit će tužno ukoliko ne uspijemo. Ipak vjerujem da neće biti problema. Pobjeda nad Željom nam je otvorila put do cilja. – Iskreno nije bilo lako. Imali smo ovog puta dosta sreće koju smo možda zaslužili negdje drugo. Gol koji sam postigao je super, osjetio sam da će lopta proći, ušao sam u prazan prostor i lijepo pogodio, prokomentirao je na kraju.

Oslobodjenje.ba