Krizni stožer Ministarstva zdravstva Federacije BiH donio je naredbu kojom je od obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz držanje distance od minimalno metar, kao i u otvorenom javnom prostoru ako nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra.

U priopćenju sa sjednice Kriznog stožera navodi se da su donesene i nove preporuke koje su dostavljene kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva.

Građanima na području FBiH preporučuje se da, zbog epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče kretanje s ciljem smanjivanja rizika od koronavirusa, kao i zaštite zdravlja.

Osobama starije životne dobi, naročito onima s kroničnim bolestima, preporučuje se da izbjegavaju nepotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza te da redovno koriste zaštitnu opremu, navodi se u priopćenju.

-Pridržavanjem mjera koje su na snazi, štitimo sebe i druge i sprečavamo širenje koronavirusa i povećanje broja oboljelih – istaknuli su iz Kriznog stožera.

Županijskim stožerima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje i restriktivnijih mjera, prema procjeni epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovno izvještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

U uvjetima pogoršane epidemiološke situacije u FBiH naređeno je striktno poštivanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH za sve one na koje se preporuke odnose.

Podsjećamo, Ministarstvo unutrašnjih poslova u više navrata je apeliralo na građane da se strogo pridržavaju naredbi koje su donesene u cilju preventive širenja novog virusa korona navodeći da će sve one koji se ne budu pridržavali mjera policija sankcionirati izdavanjem prekršajnog naloga, a novčana kazna je od 500 do 1.500 KM.

SirokiBrijeg.info