Vojnići u općini Ljubuški bez pedlja neobrađene zemlje

U Vojnićima, Ljubuški, sve je obrađeno i zasađeno, po slobodnoj procjeni, više od 90 posto krumpirima koji će, kao nigdje drugdje u BiH, s otvorenog biti zreli za vađenje početkom svibnja.

I ranijih godina marljivi Vojnićani trudili su se oko krumpira, međutim, dojam je da ih je ove godine zasađeno više nego ikada. Poticaj za to svakako je ukidanje carine za izvoz u EU, koja je po kg krumpira bez PDV-a iznosila 10 feninga. Vojnićani se nadaju da će ih ukidanje carine vratiti na hrvatsko tržište gdje su desetljećima bili neprikosnoveni. Naravno, u planu nije samo hrvatsko tržište nego i šire, dokle se stigne, odnosno dokle krumpira dotekne.

Podsjećamo, procjene Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” iz Ljubuškog, čiji su Vojnićani odreda članovi, upućuju da bi ovogodišnja proizvodnja ljubuškog ranog krumpira, podrijetlo je zemljopisno zaštićeno, mogla dostići 6000 – 7000 tona. Ako klimatski uvjeti budu povoljni, čak i 8000. Naravno, tom urodu će doprinijeti i druga sela na zapadu ljubuške općine – Šipovača, Veljaci, Klobuk…, međutim, najviše se očekuje od Vojnića.

Dušan Musa / Vecernji.ba