Vodene kozice u odrasloj dobi: Moguće komplikacije i tijek bolesti

Vodene kozice (lat. varicella) su relativno česta zarazna bolest koja uglavnom zahvaća mlađu populaciju (djecu između tri i devet godina), a kod odraslih je znatno rjeđa. Gotovo 90 do 95 posto ukupne populacije preboli vodene kozice do odrasle dobi, postižući tako doživotnu imunost. Herpes virus varicella ne prenosi se na životinje. Izvor zaraze je bolesna osoba, od koje se virus prenosi kapljičnim putem (razgovor, kašljanje, kihanje) ili bliskim kontaktom putem nosno-ždrijelnog iscjetka ili sadržaja tekućine iz mjehurića. Znatno rjeđe prenosi se preko ruku ili predmeta, jer je virus slabo otporan u vanjskoj sredini.

Vodene kozice kod odraslih mogu izazvati probleme s disanjem

“Kada odrasla osoba dobije kozice, onda je klinička slika teža nego kod djece, a i komplikacije su češće. Iako se u dječjoj dobi ne propisuju lijekovi protiv virusa, ipak se u slučaju obolijevanja kod odraslih može razmisliti o takvim lijekovima. U odrasloj dobi moguće komplikacije znatno su teže nego kod djece. Neke od smetnji uzrokovane su nezgodnim smještajem osipa u oko, ždrijelo ili grkljan što može uzrokovati smetnje disanja ili oštećenja vida. Jedna od mogućih komplikacija je i nastanak upale pluća s mogućim smrtnim ishodom, upale srčanog mišića i akutne upale zglobova”, objasnila je Tanja Pekez Pavliško, dr. med. Vodene kozice u odrasloj dobi mogu biti posebno opasne kod oboljelih od malignih bolesti. Osobito je opasna pojava vodenih kozica kod trudnih žena, naročito u prvim mjesecima trudnoće jer postoje opasnost od gubitka ploda ili kasnije dovesti do razvoja urođenih srčanih mana u djeteta.

Mogu li se vodene kozice dobiti dva puta?

Tanja Pekez Pavliško kaže da se još uvijek ne može sa sigurnošću reći može li se dva puta oboljeti od vodenih kozica: “Postoje pretpostavke da bi opetovana pojava vodenih kozica mogla nastati zbog određenih genetskih predispozicija. Međutim, velika je vjerojatnost da je nazovimo ga – prvo oboljenje od vodenih kozica bilo pogrešno dijagnosticirano. Ljeti se često osipi nastali zbog alergije na ubode kukaca mogu pogrešno dijagnosticirati kao kozice.”

Pojačana higijena i antiseptik

“Da bi se vodene kozice izliječile potrebno je mirovanje, kontrola tjelesne temperature, pojačano održavanje higijene, redovito mijenjanje rublja, odjeće i posteljine. Posebno treba voditi računa o higijeni ruku kako bi se spriječila pojava sekundarne bakterijske infekcije zbog češanja. Za ublažavanje svrbeža uglavnom se koriste ljekarnički pripravci, a kod jačeg svrbeža liječnik može propisati i sedative. Za snižavanje temperature preporučuje se uzimati sredstva na bazi paracetamola. U slučaju razvoja sekundarne infekcije mjehurića, uputno je upotrijebiti antiseptik s dobrim djelovanjem na streptokoke i stafilokoke”, objasnila je Tanja Pekez Pavliško.

Tijek bolesti 

Stadij inkubacije – je vrijeme od prvog kontakta do pojave prvih simptoma bolesti, a traje od 10 do 20 dana. Virus ulazi u ljudski organizam putem sluznice dišnog puta ili očne spojnice. Najviše je zahvaćena koža, ali mogu biti zahvaćeni i drugi organi poput jetre, pluća i mozga. Pred kraj ovoga stadija virus je ponovno u dišnom sustavu, zbog čega osoba postaje zarazna za okolinu i prije pojave prepoznatljiva osipa.

Prodromalni stadij – slijedi nakon inkubacije i traje jedan do dva dana, kad se pojavljuju opći znakovi bolesti, kao što su glavobolja, povraćanje, klonulost i povišena temperatura.

Eruptivni stadij – stadij izbijanja osipa koji traje pet do sedam dana. Najprije se vidi na trupu, zatim na licu i vlasištu, a na kraju i na rukama i na nogama. Katkad je vidljiv i na sluznici usta i ždrijela, pa i grkljana, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Osip je prepoznatljiv – u početku izbijanja je u obliku sitnih crvenkastih pjega (makula), koje tijekom nekoliko sati prelaze u vodenaste mjehuriće (vezikule), praćene jakim svrbežom. Mjehurići su veličine dva do tri milimetra i ispunjeni su bistrom tekućinom u kojoj se nalazi virus. Nakon nekoliko dana sadržaj mjehurića se zamuti, oni pucaju, suše se i pretvaraju u krastice, koje više nisu zarazne i otpadaju nakon sedam do četrnaest dana. Stadij regresije – podrazumijeva nestanak simptoma, krastice otpadaju, a iza njih u pravilu ne ostaju ožiljci.

ZdravaKrava.hr