Mimo uobičajene prakse kojom je URB HVO-a ŽZH davala svoja javna priopćenja, ovaj tekst ću pisati u svoje osobno ime, jer je potpuno drugačije pisati u svoje osobno ime od pisanja u ime URB HVO-a ŽZH koju predstavljam i zastupam.

Na ova tekst me je ponukalo nekoliko razloga a oni su:

1.Zahtjev URB HVO-a ŽZH za financijskom pomoći članovima URB HVO-a ŽZH, te svim drugim razvojačenim Braniteljima HVO-a ŽZH bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja iz rata ali i inače,u vrijeme pandemije corona virusa,

2.Zahtjev URB HVO-a ŽZH za besplatnom dodjelom domaćih životinja, poljoprivrednih strojeva, sadnica, umjetnog gnojiva članovima URB HVO-a ŽZH, te svim drugim razvojačenim Braniteljima HVO-a bez ikakvih primanja iz rata ali i nače, u vrijeme pandemije corona virusa,

3.Ostvarivanje prava na tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“ u FBiH i ŽZH za tzv “razvojačene branitelje“,

Što se tiče prve točke URB HVO-a ŽZH je u vrijeme pandemije corona virusa prikupljala dokumentaciju od naših članova koji su u teškoj socijalnoj i zdravstvenoj situaciji i predavala ih u Općinske i gradske službe ŽZH, kako bi isti dobili financijsku pomoć od strane ministarstva Branitelja ŽZH koje je udovoljilo praktično svim našim članovima a takvih je bilo cca 30 do dana današnjeg na čemu se od srca zahvaljujemo ministru Branitelja ŽZH Mladenu Begiću, no i među tih 30 je bilo nekoliko njih koji su od istog ministarstva dobili financijsku pomoć prije par mjeseci tako da im nije udovoljeno sada i oni su na čekanju, za neko vrijeme jer je red da dobiju pomoć najugroženiji branitelji koji nisu dobili nikada pomoć ili su je dobili davno od tog istog ministarstva.

Vezano za drugo točku 10 članova URB HVO-a ŽZH su dobili poklon bonove po 50 KM koje je donirala Gradska vlast Širokog Brijega i svi su nabavili sadni materijal u poduzeću Sjemenarna Široki Brijeg.

Sada dolazimo do razloga zašto nastaje ovaj tekst. Kada je Ministarstvo Branitelja ŽZH udovoljilo zahtjevu URB HVO-a ŽZH za financijskom pomoći našim članovima u teškoj socijalnoj i zdravstvenoj situaciji neke udruge iz rata u Širokom Brijegu od kojih izdvajam Udrugu dragovoljaca i veterana Širokog Brijega su preko svojih odgovornih osoba počeli prikupljati dokumentaciju za svoje članove i mnoge druge Branitelje s istim zahtjevima, tako da ih se ubrzo skupilo cca 100, premda mnogi među njima imaju primanja iz rata ali i inače.

Ta je činjenica i spoznaja mene kao pisca ovih redaka zaboljela jako jer smatram kako nije red ali ni pošteno tražiti financijsku pomoć ukoliko imaš primanja iz rata ali i nače, jer postoje mnogi samozatajni Branitelji diljem Širokog Brijega koji umiru u neimaštini i oskudici a nemaju se kome obratiti jer nemaju nikoga tko će im pomoći, niti im reći kako mogu tražiti nešto, ali i zato što nemaju 10 KM za usuti goriva u auto kako bi došli do Širokog Brijega.

Sv su ovo činjenice s kojima sam upoznat od naših članova diljem ŽZH, a koje nisu produkt moje mašte i u svako vrijeme sam spreman te činjenice i dokaze iznijeti u javnost.

Isto tako upoznat sam kako su mnogi tzv “branitelji“ također iskoristili bonove za nabavku sadnog materijala i drugih poljoprivrednih potrepština u Sjemenarni u Širokom Brijegu a jako je upitno tko su oni, odnosno da li su uopće istinski Branitelji, da li rade, imaju li mirovine ili neka druga primanja iz rata i u miru.

Zbog takvih spoznaja sam jako razočaran premda me malo toga može razočarati u ljude, jer veliku većinu ljudi zanima samo novac koji je izvor svih zala među ljudima, i zbog njega su mnogi spremni izgubiti svoju užu i daljnju rodbinu, kumove i najbolje prijatelje a poglavito svoje obraze.

Vezano za treću točku ostvarivanja prava na tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“ koju je prema saznanjima iz medija već u FBiH ostvarilo cca 18 000 tzv “branitelja“ dužan sam dati poseban osvrt.

Mala grupa razvojačenih Branitelja iz sela Grab kod Ljubuškog je koncem 2013.godine osnovala UZB Ljubuški koja se od svog osnutka bori za prava razvojačenih Branitelja u FBiH koji ne ostvaruju nikakva prava iz rata, neovisno da li rade ili primaju mirovinu, ili ostvaruju neka druga primanja. Bitno je samo kako su bili pripadnici borbenih postrojbi.

Nakon osnivanja te udruge osnovane su podružnice te udruge u ŽZH i diljem FBiH, i broj članova te udruge se svakim danom povećavao. Predstavnici te udruge iz ŽZH i svih drugih županija FBiH su zajedno s predstavnicima udruga Armije BiH vodili nemilosrdnu borbu s Ministarstvom Branitelja u FBiH, te bešćutnim političkim elitama iz reda muslimanskog i hrvatskog naroda (SDA i HDZ BiH), kako bi svi razvojačeni branitelji u FBiH iz borbenih postrojbi dobili svoja prava koja su koncipirali u dokumentu zvanom Rezolucija Branitelja. U tom dokumentu su svoje zahtjeve saželi u 3/tri točke:

1.Pravo na mjesečni braniteljski dodatak u visini od 6/šest KM po mjesecu sudjelovanja u Domovinskom ratu za sve razvojačene branitelje u FBiH iz borbenih postrojbi neovisno rade li ili ne,primaju li mirovinu ili ne, ili ostvaruju neka druga primanja koja nisu iz rata neovisno da li su na Zavodu za zapošljavanje ili ne.

2.Izrada Zakona o jedinstvenom registru Branitelja i javna objava korisnika prava iz BIZ (braniteljsko-invalidske zaštite),

3.Smanjenje broja udruga iz rata u FBiH s njih 1600 na kojih 6 do 10 u cijeloj FBiH,

Svi smo svjedoci kako su članovi i predstavnici UZB Ljubuški te članovi drugih udruga iz rata u FBiH vodili sukobe s policijom na graničnim prijelazima, ispred i u institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, njenim županijama, općinama i gradovima, gdje su mnogi dobili udarce, i gdje je pala prva kolateralna žrtva policijske represije nad njima, Ramo Bećirević, razvojačeni Branitelj Armije BiH iz Zenice, dok su mnogi dobili prekršajne i kaznene prijave, uvrede, poniženja, omalovažavanja, osude od svih i mnogih a poglavito od svojih dojučerašnjih ratnih kolega,rodbine i prijatelje, te trpjeli šutnju onih koji su trebali stati na njihovu stranu a nisu, a to su predstavnici naše Svete Katoličke i Apostolske Crkve u Hrvata,

Ovdje mi nije namjera navoditi imena tih istinskih Branitelja iz obje vojne komponente koji su vodili krvavi rat na ulici i u federalnim i županijskim institucijama ali će se oni prepoznati u ovom tekstu.

URB HVO-a ŽZH je nakon razlaza s UZB/Borci BiH 2018.godine krenula svojom stazom ka ostvarivanu prava svih razvojačenih Branitelja HVO-a ŽZH a posredno i svih drugih razvojačenih branitelja u FBiH sadržanih u Rezoluciji Branitelja.

No, unatoč protivljenju URB HVO-a ŽZH i UZB/Borci BiH usvojeni su Zakon o pravima razvojačenih branitelja u FBiH i Zakon o dopunskim pravima Branitelja u ŽZH koji su predvidjeli neka prava za koja se te dvije udruge nisu borile, a poglavito pravo na tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“ jer ista diskriminira i ostavlja veliki broj istinskih branitelja bez tog prava.

Ipak i ta tzv “egzistencijalna novčana naknada“ je omogućila mnogim tzv “braniteljima“ i Armije BiH i HVO-a ostvarivanje prava na 5/pet KM mjesečno za sudjelovanje u Domovinskom ratu a takvih je sada u FBiH cca 18 000.

Nikada ne bi bila usvojena ni ta tzv “egzistencijalna novčana naknada“ da predstavnici UZB/Borci BiH,URB HVO-a ŽZH, te predstavnici drugih udruga iz rata u FBiH nisu vodili krvavi rat s kreatorima takvih zakona, punih 7/sedam godina.

Lili su krv, znoj i suze, te trpjeli uvrede, omalovažavanja, poniženja, osude svih vrsta pa čak i od svojih najbližih da bi uspjeli pa taman to bilo ništa ostvariti pravo na tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“.

Sada dolazimo do toga da su mnogi koji nemaju sveze s ratom i ratnim strahotama, koji imaju dobra primanja jer imaju fiktivne firme na trećim osobama,a koji su se izrugivali „budalama“ iz UZB/Borci BiH i URB HVO-a ŽZH nazivajući ih zaboravljeni, zabačeni, odbačeni, zabranjeni, ostavljeni Branitelji, pijanci, alkosi, klošari, kurvari, prevaranti, zavaljeni u svojim udobnim foteljama sa svojim boljim polovicama, iste u svojim društvima provocirali govoreći kako od njihove borbe “nema ništa“, a prvi su pohitali u Općinske i Gradske službe za Branitelje kako bi se dočepali te tzv “egzistencijalne novčane naknade“,dakle novca koji nema boju, okus i miris i zbog kojeg su ti likovi spremni pođoniti svoje obraze.

Ja, dolje potpisani Vlado Marušić kao pisac ovih redaka svakodnevno saznajem kako moji prvi susjedi već primaju tu tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“ a nikada ih nigdje nisam vidio ni na jednom prosvjedu, na našoj skupštini, niti su mi se ikada javili s bilo kakvim znakom podrške za borbu koju sam osobno vodio sa svojim suradnicima u FBiH pa čak i u RH kako bi svi razvojačeni Branitelji HVO-a a posredno i Armije BiH dobili pravičnu naknadu za sudjelovanje u ratu trošeći zadnje novce od svoje obitelji oštećujući svoju suprugu i invalidno dijete, i gdje sam ni kriv ni dužan mogao ispred Parlamenta FBiH izgubiti glavu 23. svibja 2018.godine .

Sada tih 18 000 tzv “branitelja“ upitne kakvoće već dobiva na svoje račune mjesečnu naknadu od 5/pet KM po mjesecu sudjelovanja u ratu (negdje oko 200 KM mjesečno) dok ja dolje potpisani Vlado Marušić, na to duže vrijeme nisam imao pravo jer nisam bio na Zavodu za zapošljavanje, dok sada jesam i imam pravo na to, ali nikada neću prihvatiti takvu nezakonitu i nepravičnu naknadu taman da mi je dodjele u visini od 1 000 KM mjesečno jer ne mogu gaziti svoje principe i ideale za koje se borim punih 7/sedam godina sa svojim kolegama.

Mnogi će nakon ovoga reći: “Koja si ti budala“ Vlado Marušiću. Premda ni ti ni supruga nemate nikakvih mjesečnih primanja ti lišavaš svoju suprugu i dijete mjesečnog novčanog iznosa od 200 KM i nešto a imaš na to pravo.

Znam kako u tome ima dosta istine, no ja sam spreman za svoje ideale i principe dati svoj život i žrtvovati mnogo toga, no ništa od toga nije vezano za tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“ niti za usvojene Zakone o pravima Branitelja u FBiH i ŽZH koji su diskriminatorski, protuustavni, nakaradni, nerealni, neprovedivi i neobranjivi na svakom sudu u BiH i van nje i vrijeđaju istinske razvojačene Branitelje iz borbenih postrojbi.

Konačno što je licemjerstvo, farizejstvo i dvoličnjaštvo? Da li su to kategorije koje se mogu izmjeriti nekom mjerom? Koliko je meni poznato mjera za takve osobine ljudi ne postoji, i one se svakodnevno gomilaju i rastu kao kvasac u glavama onih koji ih posjeduju.

Ja se hvala Bogu u tome jako loše snalazim. Zapravo nikako. A vi licemjeri i farizeji? Dotiče li vas imalo spoznaja kako ste dobili nešto što niste zaslužili, dok oni koji su to zaslužili ne dobivaju? Boli li vas imalo u dubini vaših duša istina kako vam netko na račune uplaćuje cca 200 KM mjesečno koje niste zaslužili? A vi koji ste ih zaslužili a niste krvarili za njih bole li vas suze, krv i znoj onih koji su vam ih omogućili? Živite s tim i uživajte u trošenju tih tužnih novaca. Jer novci su tu a njihovo porijeklo nikoga više od vas ne zanima. Vi ste zapravo licemjeri i farizeji koji izvana lijepo izgledate kao nanovo oličeni grobovi, dok su unutra same kosti.

Vlado Marušić,Predsjednik URB HVO-a ŽZH