Slavlje hrvatskog naroda u BiH i inozemstvu zbog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji su na razne načini pokušali pomutiti protivnici hrvatske države u samoj RH i van nje, te su u kontekst uspjeha naše repke ubacivali puno ne bitnije stvari od samog uspjeha reprezentacije, pa su vrijeđali predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović pišući o njenom „neprimjerenom ponašanju“ na utakmicama hrvatske reprezentacije, na stadionima i svlačionici kada je grlila i ljubila hrvatske nogometaše u „gaćicama“. No,vrhunac svega je sračunato odnosno tendenciozno pisanje sarajevskih, odnosno pro-bošnjačko-muslimanskih medija o „vrijeđanju“ države BiH i FBiH u Širokom Brijegu i Mostaru kada su tisuće navijača slavile pobjede hrvatske reprezentacije. Od medijskih natpisa kojim se napadaju hrvatski navijači u tim gradovima treba izdvojiti slijedeće:

-„J…m te Bosno,j…m te ja, Hrvatska moja domovina,

-puši k…c ko te j..e, možemo mi i bez tebe Federacijo, Federacijo,

-te su slavili zabranjeni fašistički pozdrav „Za dom spremni“.

-Dječak u Mostaru je uzvikivao: “Nož,žica,Srebrenica“.

Tim uzvicima bošnjačko-muslimanski mediji su dali veći značaj od samih pobjeda naše reprezentacije. Tragom osude tih uzvika, pokliča i napada na državu BiH i FBiH, ti su mediji tražili i pronalazili pogodne sugovornike koji su osuđivali te uzvike hrvatskih navijača, te su tako iz konteksta izjave Gradonačelnika Širokog Brijega izvukli naslov: “Miro Kraljević se ogradio od navijača koji su vrijeđali BiH“, a njegova izjava izvorno glasi: “Širokom Brijegu je potrebno Sarajevo kao što je Sarajevu potreban Široki Brijeg, te bi sport trebao biti odmor za porodicu a ne izvor tenzija“. Između ostalog on je rekao kako na sportskim događajima nazoče grupe navijača koje prave izgrede, i oni ne predstavljaju svoj klub na pravi način bez obzira o kojem se klubu radilo, a da pri tome zacijelo nije mislio ni na što drugo već na rušilačke pohode navijača, kao i njihovo vulgarno vrijeđanje nekog naroda po boji kože, spola ili vjeroispovijesti što bi osudio svatko normalan ili civiliziran na ovom svijetu, a poglavito vodeći čovjek nekog grada ili općine.

U tom smislu su bošnjačko-muslimanski mediji u javnost pustili i izjavu Borisa Lovrića oficira OSBiH iz Kiseljaka koji u naslovu kaže: “Ne pljuj ono što te rodilo, našu Bosnu“, navodeći kako bi se on i oni koji misle kao on, bosanski Hrvati, trebali prisjetiti vladara, banova, kraljeva i kraljica koji su bili iz Bosne. “Ne pljujte si u njedra zbog par neobrazovanih konja. Koliko god je tvoje hrvatstvo toliko je tvoje bosanstvo“ rekao je, zaboravljajući pri tome zbog svoje neukosti kako su svi bosanski vladari, banovi, kraljevi i kraljice upravo štitili hrvatski narod od izumiranja, što se upravo događa danas pod velikomuslimanskim i velikosrpskim pretenzijama u BiH i FBiH a čemu se protive i u čemu upravo prednjače hrvatski navijači iz Širokog Brijega i Mostara koji svojim povicima upravo čine sve suprotno od neukog Borisa Lovrića oficira iz OSBiH.

Imajući u vidu kako na desetine tisuće navijača svog omiljenog kluba, svoje reprezentacije u cijelom svijetu iz dna svoje duše, i srca svoga prenose samo svoje a mislim i najdublje emocije svog naroda, koje su većinom suprotne volji i izjavama političara koji predstavljaju njihove države, jer su ti političari u principu svi do jednoga, osim časnih izuzetaka odnarođeni pripadnici tog naroda jer im se oslačala vlast i fotelja pa uopće ne osluškuju i ne čuju bilo svog naroda,a navijači klubova su bilo naroda. Njegova žila kucavica. Njihovim sloganima, povicima i skandiranjima se u javnost samo odašilju poruke tog naroda koji pati i čezne za promjenama. Pri tome se gubi apstrakcija antagonizma između sjevera i juga, istoka i zapada jer sve navijačke skupine su složne u jednome: Sve one misle i govore isto. A to isto su najdublje i najiskrenije emocije jednog naroda . I kada viču, bacaju petarde, plastične boce i upaljače oni se bore protiv nepravde u danom trenutku. Protiv nepravde koju im čine uštogljeni političari u skupocjenim odijelima, nedodirljivi i nadobudni predsjednici klubova, njihovi tajnici-sekretari te svi njihovi dupelisci koji se prodaju za sitne Judine škude izdajući interese svog naroda i navijačkih skupina zbog čega nikada nemaju rezultata jer su posvećeni samo svojoj osobnoj promociji i sitnim privatnim interesima. I potpuno je nebitno da li je to Zagreb, Split, Rijeka, Sarajevo, Beograd, Zenica, Tuzla, Skopje ili Podgorica. Jer navijači misle i osjećaju isto kad je nepravda u pitanju koja se direktno implicira na njih i na njihove živote.

A sada malo o tom skandiranju navijača u Širokom Brijegu i Mostaru. Ako se uzme kao pravilo kako navijači samo prenose najdublje emocije svog naroda u javnost, onda iz toga proizlazi kako navijači u Širokom Brijegu i Mostaru „pogrdnim skandiranjem“ protiv BiH i FBiH u javnost odašilju najveće emocije svog hrvatskog naroda, iz čega se da zaključiti kako hrvatski narod u globalu j..e i BiH i FBiH, odnosno slavi „fašistički pozdrav“ Za Dom Spremni.

Ovdje je potrebito razlučiti neke stvari. Zašto navijači u Širokom Brijegu i u Mostaru svojim skandiranjem omalovažavaju i vrijeđaju državu BiH i FBiH te zašto skandiraju tzv “fašistički pozdrav“ Za Dom Spremni? J…m te Bosno, j…m te ja, Hrvatska moja domovina, ili puši k…c ko te j..e, možemo mi i bez tebe Federacijo, Federacijo su uzvici koji su se iz tisuća grla hrvatskih navijača slijevali poput rijeke Lištice ili Neretve ulicama Širokog Brijega ili Mostara. Zašto su ti navijači svojim prostačkim psovkama vrijeđali BiH i FBiH veličajući Hrvatsku kao svoju domovinu?

Da kojim slučajem odgovor ne leži u doživljavanju tih navijača Republike Hrvatske kao svoje istinske i prave domovine jer im ta država upravo nudi ono za čim čeznu i oni kao i njihovi očevi, djedovi i pradjedovi cijelo tisućljeće? Da te navijače kojim slučajem nije u njihovim snovima iznevjerila i BiH i FBiH, dajući im poput zle maćehe samo mrvice, odnosno oglođane kosti dok je najljepše meso odnosno bijeli kruh određen samo za pripadnike većinskog naroda u BiH?

Možda su hrvatski navijači iz Širokog Brijega ljuti na federalne inspektore koji svako malo vršljaju i pišu kazne našim ugostiteljima a veliki dio tih kazni koje ti jadni i osiromašeni ugostitelji uplaćuju završavaju u Sarajevu u džepovima onih koji hrvatsku zastavu šahovnicu ne mogu niti smisliti i koji upravo od tih novčanih kazni svakog ljeta odlaze na hrvatsko more kako bi zajedno sa svojim obiteljima i ljubavnicama proživjeli nezaboravne trenutke perući svoje dupe?

Možda su hrvatski navijači iz Širokog Brijega i Mostara ljuti na zaboravne Bošnjake ili Muslimane koje je Hrvatska država u tijeku najvećih napada srpskog agresora u vrijeme Domovinskog rata u BiH primila u hrvatske hotele po moru, i diljem lijepe naše, kako bi im spasila gole živote da bi oni danas palili hrvatske zastave, osuđivali vrijeđanje BiH i FBiH, te progonili Hrvate sa njihovih vjekovnih ognjišta u neke druge hotele diljem svijeta?

Da nisu kojim slučajem hrvatski navijači iz Širokog Brijega i Mostara razočarani sa donošenjem nekolicine zakona i Rezolucija bez predstavnika hrvatskog naroda u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH i FBiH, čime se ionako loš položaj hrvatskog naroda u BiH i FBiH još više pogoršava? Da nisu kojim slučajem hrvatski navijači ljuti na sve političke predstavnike hrvatskog naroda od završetka rata na ovamo kojima jako dobro pašu te proklete konvertibilne marke koje nikada nisu bile niti će biti platežno sredstvo hrvatskog naroda već hrvatske kune, a kojim markama je kupljena njihova šutnja na sve laži, podvale, prevare, omalovažavanje i derogiranje hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog naroda na papiru a tamo svedenog na nacionalnu manjinu, odnosno na manjinu kojoj prijeti odumiranje u BiH?

Da nisu kojim slučajem hrvatski navijači razočarani politikama pojedinih hrvatskih predsjednika i predstavnika koji poput najvećih izroda hrvatskog naroda Stipe Mesića i Ive Josipovića obilaze glavni grad BiH Sarajevo i u njemu daju izjave kako Hrvati iz BiH svoja prava jedino mogu tražiti u Sarajevu a ne u Zagrebu što je notorna laž, od koje se hrvatski narod u BiH pa tako i diljem svijeta odmah naježi, i koje izjave su nanijele više štete hrvatskom narodu u BiH nego mnoga granatiranja njihovih gradova i sela, jer hrvatskom narodu sudbinu mogu određivati samo neodnarođeni predstavnici hrvatskog naroda a ne neki kupljeni izdajnici iz reda tog naroda a kamoli predstavnici drugog naroda?

Ili pak da nisu kojim slučajem hrvatski navijači razočarani sa svim onim uhljebima i uljezima među tzv “Hrvatima“ u tzv “braniteljima“ u BiH koji jako dobro i lagodno žive u BiH od te iste BiH te im BiH jako dobro stoji u njihovim javnim istupima a takvih je puno manje od desetina tisuća Hrvata koji BiH i FBiH ne mogu vidjeti niti nacrtanu u njenim umjetno stvorenim granicama, kako međudržavnim tako i entitetskim?

Da nisu kojim slučajem hrvatski navijači iz Mostara i Širokog Brijega ljuti ne neke Hrvate iz Bosne srebrne, računajući u njih i neke svećenike franjevce ili Petrovce koji ne vide dalje od nosa i koji još uvijek žive u povijesnoj zabludi kako je Bosna i Hercegovina i dalje moguća kao država sva tri konstitutivna i suverena naroda u kojoj će ravnopravno na cijelom njenom području živjeti ti narodi u skladu, slozi i ljubavi, odnosno kao da se nije dogodio rat, paljevine, ubojstva između svih naroda?Kao da se nisu dogodile nikakve strahote proistekle iz tog rata i nakon njega, kada su paljene hrvatske zastave u Skenderiji na košarkaškoj utakmici između BiH i Hrvatske, kada su proganjane časne sestre na sarajevskim ulicama, kada su proglašene zločinačkim tvorevinama Herceg-Bosna, postrojba HVO-a, njeni generali, od kojih je jedan zbog nepravde nanesene ne samo njemu već i hrvatskom narodu u BiH digao sam ruku na sebe, general HV i HVO-a Slobodan Praljak? Kada su u gradovima koje naseljava većinski narod s najvećim ushićenjem slavljene pobjede turske nogometne reprezentacije, kada je slavljen predizborni skup turskog predsjednika Erdogna u Skenderiji, a mnoge Europske države mu to nisu dopustile, dok mu se to u BiH dopušta bez legalne i legitimne volje druga dva naroda?

Kada se u toj i takvoj BiH i FBiH osuđuje u startu svaka inicijativa hrvatskog naroda kojoj je jedini i temeljni cilj jednakopravnost hrvatskog naroda u pogledu na vjeru,jezik, pismo, kulturu i njegove običaje? Kada se ništa što dolazi od hrvatske strane ne smije prihvatiti već samo nametnuta rješenja kojima je cilj uništavanje svake pomisli o jednakopravnosti tog naroda u BiH i FBiH?

Konačno zar pozdrav Za Dom Spremni nije starohrvatski povijesni pozdrav kojim su se služili starohrvatski kraljevi u borbi protiv turskih i svih drugih osvajača, a koji pozdrav je našao mjesto na zastavi priznate postrojbe hrvatskog rata u Domovinskom ratu i u BiH i RH, zastavi HOS-a, i koji pozdrav sile tame, odnosno aveti prošlosti žele proglasiti fašističkim pozdravom je u više navrata obranjen na mnogim hrvatskim sudovima u postupcima protiv najvećeg glazbenog bisera RH , branitelja i domoljuba Marka Perkovića Thompsona, te u kontekstima kakvim ga žele proglasiti protivnici hrvatske samostalnosti? Da nisu kojim slučajem hrvatski navijači iz Širokog Brijega i Mostara ljuti na one aveti prošlosti koji defiliraju gradovima BiH u znak sjećanja na tzv “antifašističku“ odnosno-komunističko-fašističku SFRJ sa zvijezdama petokrakama koja po tim avetima prošlosti nisu fašistički simboli pod kojom je pobijeno na stotine tisuća nedužnih hrvatskih branitelja, domobrana, ustaša, žena, djece i staraca, svećenika i časnih sestara a nitko nema namjeru osuditi ili procesuirati te zločine, njihove izvršitelje, nalogodavce ili pak pravne i svekolike druge sljedbenike koji sve to slave tu pred našim očima u Mostaru u Jablanici svake godine pa i ove 2018 a sada dižu svoje glave i osuđuju ponašanje hrvatskih navijača u Mostaru i Širokom Brijegu?

Da li je to ta BiH i FBiH koju omalovažavaju hrvatski navijači u tim gradovima? Ako su kojim slučajem to BiH i FBiH koje psuju hrvatski navijači u Širokom Brijegu i Mostaru i ja im se zdušno pridružujem, ja dolje potpisani Vlado Marušić, pa ih j…m obje na sva zvona i nikada ih neću prestati j…..i dok one uistinu ne postanu država i entitet hrvatskog naroda za kojim čeznu generacije i generacije pripadnika hrvatskog naroda koji su se slučajno rodili na teritorijalnom prostoru te države koju je netko nazvao BiH ili FBiH. J…m im sve po spisku i slavim i slavi ću u danom kontekstu starohrvatski pozdrav Za Dom Spremni kao pozdrav pod kojim su se tisućljetne generacije hrvatskog naroda znale obraniti od osvajača na povijesne hrvatske prostore i od nametnutih rješenja pa ma s koje strane ona dolazila.

A što se tiče uzvika „Nož,žica,Srebrenica“ nekog dječaka u Mostaru i tu izjavu treba sagledati u cijelom kontekstu i gdje je njeno izvorište. Odista nije dobrodošla nikakva izjava kojoj je za cilj poticanje na ubijanje, mržnju i netrpeljivost prema bilo kome i po bilo kom osnovu. Meni je u ovom trenutku puno važnije otkud se upravo sada u vrijeme najvećih uspjeha hrvatskog sporta u povijesti u javnost plasiraju takve izjave iako se svakim danom negdje u BiH one mogu čuti ili pročitati.

Vlado Marušić / SirokiBrijeg.info