Vlado Hrkać: Ne razmećemo se nekom prevelikom filozofijom, želja nam je djecu vratiti na igrališta

Kada su braća Frano, Vlado i Andro Hrkać, poznati širokobriješki sportski djelatnici i bivši nogometaši, u ljeto 2006. godine organizirali prvi turnir ”Ulica protiv ulice” za djecu uzrasta od 8 do 16 godina, vjerojatno nisu mogli ni slutili kako će njihov sportski projekt prerasti u masovno sportsko druženje kroz koje će proći na tisuće djece u njegovoj dvanaestogodišnjoj povijesti.

I dok je prvo izdanje turnira koji se odigrava na igralištu Dječjeg vrtića ”Trnoružica” u širokobriješkom naselju Zorićevina okupilo preko 50 momčadi, sudeći po najavama organizatora, ovogodišnje 12. izdanje turnira ”Ulica protiv ulice” privući će preko 300 momčadi iz cijele Hercegovine, ali i iz Bosne.

Kroz cijelu povijest turnira pravila se nisu mijenjala. Natjecanje se održava u četiri dobne kategorije: limači (do 10 godina), mlađi pioniri (do 12 godina), pioniri (do 14 godina) i kadeti (do 16 godina). Zato su ciljana populacija, propozicije i način odigravanja učinili ovaj turnir jedinstvenim u ovom dijelu Europe.

Dolaze skauti splitskog Hajduka

S koliko se ozbiljnosti pristupa organizaciji i održavanju ovoga turnira dovoljno je reći kako su se organizatori okupili u dobrovoljnu i nestranačku sportsku organizaciju ”FAIR PLAY” koju su, kako kažu, utemeljili radi unaprjeđenja i promicanja sporta uopće, posebno kod mladeži.

”Ne razmećemo se nekom prevelikom filozofijom, želja nam je djecu vratiti na igrališta. Zato nema kotizacija za naš turnir. Kroz ovih nekoliko dana im želimo prikazati sve ljepote nogometa i zdravog sportskog nadmetanja. Želimo da osjete čari ove igre koju često nazivaju najvažnijom sporednom stvari na svijetu“, rekao je za Bljesak.info Vlado Hrkać, koji je nekada veoma zapaženo branio boje Širokog Brijega i Željezničara.

Kvalitetu rada braće Hrkać prepoznale su i širokobriješke gradske vlasti koje su im prije nekoliko godina uručile priznanje za razvoj i popularizaciju sporta.

”Mnogi od nas su svoje prve nogometne korake napravili na ulici. Ulična igrališta su veoma često bila poligon za razvijanje talenata. Nemali je broj profesionalnih igrača čiji je talent i osjećaj za nogometnu igru prepoznat upravo na uličnom terenu“, ističe Vlado Hrkać te nam otkriva kako će skauti splitskog Hajduka i nekih drugih klubova pozorno pratiti ovogodišnji turnir.

Brojni uspješni sportaši prošli su turnir

O uspješnosti turnira svjedoči i podatak da je zagrebački Dinamo u svoje redove 2007. godine doveo mladoga Milu Zeleniku, koji je kao najbolji igrač turnira te godine osvojio nagradno putovanje u Liverpool i dvotjedno treniranje s vršnjacima slavnog liverpoolskog kluba.

”Da, recimo to je jedan ovako zanimljiv podatak kojim se svakako ponosimo. Međutim, ne smije se zaboraviti kako su na našem turniru nastupali i Ante Ćorić, Ante Rebić, Mirko Marić, Hrvoje Miličević, Damir Zlomislić, Mario Kvesić, Josip Ćorluka i mnogi drugi uspješni sportaši“, ponosno ističe Hrkać za Bljesak.info.

Pored vrijednih nagrada koje osiguravaju za najbolje momčadi i pojedince turnira, organizatori svake godine pobjednicima turnira osiguraju i nagradno putovanje. Proteklih su godina išli u Beč, Zagreb, Rijeku i Split pratiti domaće i europske utakmice klubova iz spomenutih gradova, a ove godine će ponovno put Splita na europsku utakmicu splitskog Hajduka.

Na tim putovanjima nerijetko odigraju i utakmice s odgovarajućim momčadima klubova domaćina te se upoznaju s njihovim nogometašima i cijelom povijesti tih klubova. Naravno, ostane im vremena i za razonodu.

Želja proširiti turnir na cijelu državu

Iako je osnovna ideja turnira ”Ulica protiv ulice” unaprjeđenje i promocija nogometa i sporta uopće kod mlađe populacije, naš nam sugovornik ističe kako, pored razvijanja sportskog duha kod mladih, u isto vrijeme žele stvoriti mogućnosti za razvoj kreativnosti i podizanje razine svijesti o istome u cijeloj zajednici.

Jedan od ciljeva turnira jest i njegovo širenje na cijelu državu. Turnir se posljednjih godina održava samo u Širokom Brijegu, ali je bilo izdanja kada se natjecanje paralelno održavalo u svim gradovima Zapadnohercegovačke županije i susjednom gradu Mostaru.

”Ne libimo se to kazati, naš je cilj turnir proširiti na cijelu državu. Svake godine rastemo i bivamo godinu iskusniji. Za ostvarenje našega cilja trebat će nam i podrška ostalih. Želja nam je da svaka veća sredina u Bosni i Hercegovini ima svoj kvalifikacijski turnir, a da završnica uvijek bude u Širokom Brijegu jer smo ovdje udarili temelje. No, vidjet ćemo što će donijeti budućnost“, istaknuo je Hrkać na kraju razgovora za Bljesak.info.

Dakle, što god budućnost bude donijela, ovaj dječji turnir korača sigurnim koracima. Večeras će podignuti zavjesu na svoje dvanaesto izdanje u nizu. Nadmetanje mladih igrača će, kao i prethodnih godina, pomno promatrati poznati sportaši s područja cijele Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Nema sumnje kako će igralište Dječjeg vrtića ”Trnoružica” u širokobriješkom naselju Zorićevina kroz sljedeća četiri dana biti ”centar svita” za mlade nogometaše.

Ivan Kraljević / Bljesak.info