Vladislav Braco Berić iz Livna je razvojačeni branitelj HV-a i HVO-a, ratni veteran i jedan od heroja rata u ovom kraju, bio je sudionik ključnih borbi za oslobođenje Kupresa, pa je jučer ponajviše iz poštovanja prema suborcima i onima koji su u tim vojnim operacijama dali živote i dijelove svojih tijela, sudjelovao svečanoj akademiji.

“Do samog početka bio sam u dilemi da li da ikako sudjelujem zbog nekih osoba tamo, međutim zbog prijatelja i suboraca sam ušao na stražnja vrata. Slušao sam govore, a dok je govorio general Sopta nisam uspio da se suzdržim… Ekspolodirao sam. General je govorio o suživotu i mladima, o njihovom zapošljavanju.

Moja djeca nisu mogla dobiti posao ovdje, jer nisam blizak HDZ-u. Napustili su Livno. Kao što ga i danas napuštaju obitelji i mladi. Ovo je Sahara. Nema smisla. Kakav suživot? Kakvo zapošljavanje? Oni gledaju sebe, svoje obitelji, svoje kumove. Ne možeš im ništa. Nedodirljivi su. Imaju glasačku mašineriju. To je poput karcinoma u ljudskom tijelu. Samo se granaju. Do njih se ne može. A svijet čine ovce”, rekao je razočarani Berić za Oslobođenje.

Kaže da se ne plaši nakon svega.

“Ja sam ratni vojni invalid. Dijelove tijela dao sam u borbama za oslobođenje. Onih koji nam danas kroje sudbinu tada nije bilo na bojišnicama. Ljudi su me podržali. Dobio sam veliki broj poruka podrške. Znam ja ko danas vlada. Oni su poput CIA-e, ali što mi mogu? Nisam se plašio u ratu. Penziju Republike Hrvatske mi ne mogu oduzeti. Djeca su mi vani”, rekao je.

Oslobodjenje.ba