Vlada ŽZH i Sindikat srednjih škola postigli dogovor i potpisali novi kolektivni ugovor

Na jučerašnjem sastanku između predstavnika Vlade ZHŽ-a i Neovisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama ZHŽ-a u Ministarstvu financija u Ljubuškom potpisan je novi kolektivni ugovor kojim se uposlenicima srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji uvećava osnovica plaće za 5,5%. Ministrica obrazovanja, kulture, znanosti i sporta Županije Zapadnohercegovačke Ružica Mikulić drži da su postigli dobar sporazum.

Predsjednica Neovisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama ZHŽ-a Jasminka Petric je zadovoljna što je konačno završeno potpisivanje kolektivnog ugovora. „Ovo prvi korak u našoj budućoj uspješnoj suradnji. Najzadovoljniji smo financijskim djelom kolektivnog ugovora. Povišica od 5.5 % je ono što će naše članove učiniti relativno zadovoljnima, a ono što posebno ističemo kao jedno veliko postignuće su porodilje naknade, odnosno prava žena da dobivaju puni iznos plaće dok su na porodiljinom dopustu te žene koje imaju troje i više djece da do druge godine djeteta svoje pravo mogu iskoristiti uz punu plaću i pola radnog vremena”, kazala je predsjednica Petric nakon potpisivanja ugovora.

„Mi kao Vlada svoje zadovoljstvo mjerimo količinom zadovoljstva predstavnika sindikata, ako su oni zadovoljni, zadovoljni smo i mi. Ovaj kolektivni ugovor potpisan na jednu i pol godinu, tako da nas uskoro očekuju novi pregovori i produživanje ugovora. Tada će se otvoriti i još neka pitanja koja ne sadrži ovaj kolektivni ugovor te ćemo tako uvjete rada u naših zaposlenika u školama još dodatno poboljšavati“, rekao je premijer Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić.

Prema riječima ministra financija i dopredsjednika Vlade ZHŽ-a Tonija Kraljevića najvažnije u ovom kolektivnom ugovoru je povećanje osnovice za 5. 5 posto i konkretna pronatalitetna mjera, a odnosi se na puni iznos plaće tijekom trajanja porodiljskog dopusta za zaposlenice korisnice proračuna ZHŽ-a.

„Današnje potpisivanje ugovora je plod mnogih i višesatnih sastanaka te pregovaranja sa sindikatom srednjih škola. Kolektivni ugovor je sam po sebi kompromisna priča te je ovo bitan i značajan iskorak u poboljšanju statusa djelatnika uposlenih u srednjim školama, u onim determinantama koje definiraju fiskalni kapaciteti našeg proračuna. Nadam se da ćemo prije isteka kolektivnog ugovora, krenuti u novo pregovaranje te ove uvjete i dodatno poboljšati. Optimist sam, u vezi tog pitanja i nadam se da će Županija koja se svakodnevno stabilizira biti u mogućnosti poboljšati ove već poboljšane uvjete“, rekao je ministar Kraljević koji je izrazio nadu da će i s predstavnicima Nezavisnog sindikata osnovnih škola ZHŽ-a uskoro usuglasiti novi kolektivni ugovor, a otpočelo je kolektivno pregovaranje sa Sindikatom MUP-a ŽZH.

Ana Bubalo / Ljportal.com