Vlada ŽZH dobila kod od E-Proračuna kako bi mogli kontrolirati svoje finacije

U utorak 27. ožujka 2018. godine u hotelu Holiday u Sarajevu upriličeno je svečano potpisivanje dokumenta primopredaje koda za sustav upravljanja proračunom, takozvanim E-Proračunom.

Dokument o primopredaji u ime Vlade Sjedinjenih Američkih Država potpisala je veleposlanica Maureen Cormack, a u ime Vlade Županija Zapadnohercegovačke predsjednik Vlade Zdenko Ćosić. Riječ je o sustavu koji omogućava svim Županijama u Federaciji Bosne i Hercegovine, automatsko povezivanje u procesu planiranja proračuna Ministarstva financija Federacije Bosne i Hercegovine.

Informacijski sustav upravljanja proračunom takozvani E-proračun nazočnima su predstavile ministrica financija Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević i američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

Ministrica Miličević istaknula je značaj ove primopredaje dokumenta koji će imati dugoročne pozitivne efekte na kvalitetu javnih financija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„E-proračun aplikacija je moderan alat, kojim se ne samo standardizira proračunski proces, već se značajno smanjuje mogućnost greške, te omogućavaju u realnom vremenu različite analize promjene pojedinih mjera u procesu usvajanja proračuna.“ – kazala je Miličević, te izrazila zahvalnost američkim partnerima na okončanom procesu tehničke pomoći koja je pružena u okviru USAID – ov Projekta reforma fiskalnog sektora (FAR) i Projekta jačanja državnih institucija i procesa (SGIP)

Američka agencija za međunarodni razvoj(USAID FAR ) je osigurala softver, hardver i obuku za 10 županijskih ministarstava financija i Ministarstvo financija Federacije BiH, te unošenje podataka u realnom vremenu, koji će biti dostupni javnosti.

„U ovaj projekat elektronskog praćenja i izrade proračuna USAID je uložio oko 700.000 KM“ – kazala je Cormack, dodajući da će osim transparentnosti E-proračun pomoći u praćenju priliva i protoka proračunskih sredstava u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na ovom događaju u ime Vlade Županije Zapadnohercegovačke pored predsjednika Zdenka Ćosića nazočio je i dopredsjednik i ministar financija Toni Kraljević, priopćeno je iz Vlade ŽZH.

SirokiBrijeg.info