Vlada ZHŽ-a odbila hitno podmirenje zaostataka za porodiljne naknade, smanjenja poreza za poljoprivrednike…

U Županiji Zapadnoherecgovačkoj HDZ BiH nastavlja s praksom usvajanja Proračuna po hitnom postupku i u zadnji čas, iako je isti trebao biti usvojen do kraja 2015. godine, kada je umjesto Proračuna donesena Odluka o privremenom financiranju ŽZH.

Preskočene su zakonske procedure i propisi te isti zastupnicima nije predočen u Nacrtu, niti je o njem održana Javna rasprava. To je već, nažalost, postalo pravilo kojim se transparentnost i javnost ovog dokumenta znatno umanjuje. Proračun Županije Zapadnohercegovačke, usvojen je u iznosu od 77.717 874 KM i s prikazanim deficitom od 2.000 000 KM, što je za gotovo 6.000.000 KM više u odnosu na Proračun za 2015. godinu, navode iz HDZ-a 1990 ŽZH.

Iz dostavljenog Proračuna vidljivo je i da je ova Vlada za godinu dana povećala broj uposlenih na Proračunu za 103. U 2015. godini je bilo 2.249, a u 2016. godini ta broj iznosi 2.352. To su ujedno jedina radna mjesta koja su „otvorili“.

HDZ BIH u Skupštini ŽZH ima sigurnu većinu i može donijeti Proračun po svojoj mjeri, kao što je i donio, pa se pitamo koji su onda razlozi odgađanja, hitnosti i nepoštivanja vlastitih propisa i zakona. U HDZ BiH su od odgovornosti prema korisnicima Proračuna i onima koji pune Proračun ŽZH, važnija unutarstranačka prepucavanja u čije svrhe se zlorabe i institucije vlasti koje vladajući očito tretiraju kao svojinu.

Klub zastupnika HDZ 1990 jedini je uložio amandmane na spomenuti Proračun, a ticali su se: poljoprivrede ( da se ispoštuje županijska zakonska odredba o tom da poljoprivredni poticaji ne smiju biti manji od 2% Proračuna), porodiljnih naknada (da se podmire zaostaci), rekonstrukcije školskih objekata i tuđe njege i pomoći. Svi amandmani su odbijeni.

U Zakonu o izvršenju Proračuna za 2016. godinu, koji je usvojen zajedno s Proračunom, ukida se obvezno raspisivanje Javnog poziva za raspodjelu sredstava za zaštitu okoliša, kulturu i sport. Umjesto da se sva sredstva troše na način koji će omogućiti što jasnije kriterije i otvorenost javnosti, vladajući u ŽZH ukidaju i ono malo tako propisanih procedura. Tako će Vlada, bez Javnog poziva, raspodijeliti samo po ovim stavkama 1.332,000 KM. Budući je ovo izborna godina jasno je da se HDZ BiH ovakvim Proračunom i bez jasnih procedura ”dobro priprema” za iste.

Ured za informiranje ŽO HDZ 1990 ŽZH