Vlada F BiH postigla neku vrstu dogovora s braniteljima, kreću sastanci po općinama!

Vlada Federacije BiH postigla je jučer sporazum s braniteljima koji su nekoliko tjedana prosvjedovali u Sarajevu.

”Osnova ovog sporazuma su zakoni uz pomoć kojih će Ministarstvo sustavno riješiti dugogodišnje probleme branitelja”, kazao je Feni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Naglasio je kako su “u parlament već upućene Izmjene i dopune Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji koje su osnova za izradu Jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko – invalidske zaštite”.

Dodao je i da se u javnoj raspravi nalazi Zakon o braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja koji ima za cilj smanjenje broja i povećanje reprezentativnosti braniteljskih udruga.

Branitelji su se složili da ova zakonska riješenja moraju što prije proći parlamentarnu proceduru zato ćemo od oba doma Parlamenta Federacije zatražiti sazivanje izvanredne sjednice i njihovo usvajanje po hitnom postupku.

“Prema sporazumu predstavnici branitelja će biti uključivani u sastavljanje popisa branitelja. U narednom razdoblju u svim općinama bit će održani sastanci s braniteljima, načelnicima općina, te županijskim i federalnim ministrom. Želimo na terenu steći što bolji uvid u položaj braniteljske populacija i utvrditi sve eventualne zlouporabe koje su branitelje natjerale da izađu na ulice”, istaknuo je ministar Bukvarević.

Sporazum su jučer potpisali ministar Bukvarević i predstavnici branitelja iz dvadesetak općina.

Fena