Sve više mlađih žena u BiH obolijeva od karcinoma dojke

Listopad je mjesec koji je službeno proglašen mjesecom borbe protiv karcinoma dojke. U BiH nema točnih podataka o broju oboljelih, ali neslužbena statistika pokazuje da od oko 1.300 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku sa životom, javlja Anadolija.

Otkrivanje bolesti, zatim liječnje, kemoterapije i proces koji nastupa nakon terapija mukotrpan je i jako težak. Ipak, mnogo je onih koje se izbore i nastave živjeti s osmijehom na licu. Kako kažu, nakon toga počinju više uživati u životu i svemu što im on pruža.

Nela Hasić, regionalna direktorica Women’s Health Empowerment Program/Program osnaživanja zdravlja žena (WHEP) u razgovoru za Anadoliju kaže kako one naglašavaju da karcinom dojke nije samo ženska stvar i problem žena koje su oboljele.

“To je stvar i žena koje nisu oboljele i žene koje su mlađe i koje su starije, ali i muškaraca koji su stariji i mlađi. Znamo da je svakog muškarca rodila žena, majka… Većina muškaraca ima supruge, sestre… Kad bolest pogađa ženu ona pogađa cijelu obitelj”, pojasnila je Hasić.

Ona je rekla da rad u okviru Programa osnaživanja zdravlja žena traje 365 dana u godini.

“Već 11. godinu provodimo program u BiH i već 11 godina 365 dana u godini obrazujemo stanovništvo, zdrave žene, mlade u srednjim školama i bolesne. Svake godine oko 10.000 osoba čuje predavanje medicinskog stručnjaka. Mi u 15 gradova BiH imamo grupe za psiho-socijalnu podršku”, istaknula je Hasić.

Nakon što im je dijagnosticiran karcinom dojke žene odlaze na operacije i tretmane, ali to nije kraj borbe s opakom bolešću. Slijedi navikavanje i praćenje da se bolest ne vrati. Tim ženama je tijekom teškog procesa potrebna i psiho-socijalna pomoć.

“Nije gotovo, jer žena tada ostaje sama i njoj treba da očvrsne u teškoj borbi s bolešću. Važno je napomenuti da je ovaj program u partnerstvu s 24 nevladine organizacije iz 23 bh. grada. U posljednjih deset godina mijenja se svijest kad je ova bolest u pitanju. Međutim, ispred nas je još mnogo posla. U jednom dijelu sam jako zadovoljna, a u drugom mislim da možemo uraditi još puno toga jer je duboko u naš mentalitet ukorijenjeno da ljudi generalno ne vole pričati o zdravlju, nisu navikli ići liječniku kad ih ništa ne boli, odnosno na preventivne preglede”, kazala je Hasić.

Prema njezinim riječima, tu je još mnogo toga što se mora uraditi.

“Mnoge bolesti nemaju prevenciju osim zdravog načina života. Najveća prevencija su preventivni pregledi. Riječ je o ozbiljnoj bolesti. Ne postoji skoro nitko da ne poznaje nikoga tko ili nije imao ili u ovom trenutku nema ili je to u obitelji ili širem krugu prijatelja. Bolest je rasprostranjena. Podaci u BiH su generalno problem. Znamo da svake godine podijelimo blizu 1.400 paketića pomoći, kroz mreže nevladinih organizacija koje se bave problematikom karcinoma dojke. Broj se kreće između 1.300-1.400 oboljelih žena. Ono što mi dobivamo od medicinskih stručnjaka je broj oko 500 žena koje svake godine izgube borbu s karcinomom dojke”, naglasila je Hasić.

Mišljenja je da se broj u BiH ne razlikuje od podataka u regiji.

“Ranije je bilo uvriježeno mišljenje da je karcinom dojke bolest starijih žena i sad se to mijenja. Sve više mlađih žena obolijeva tako da mi preporučujemo da žene s napunjenih 20 godina već redovito idu na ultrazvučni pregled na godišnjoj razini, a sa 40 krenu raditi mamografske preglede”, ispričala je Hasić.

Stanje žena koje obole od karcinoma dojke nakon operacije i tretmana je individualno i ovisi od karaktera žene. Hasić je mišljenja da svakoj ženi treba neka vrsta pomoći, prvenstveno osnaženje.

“Ono što mi primjećujemo jeste da kad se žena nađe u okruženju jednakih, u društvu žena koje su prošle kroz isto iskustvo ona se automatski osjeća bolje. Prvenstveno zna da nije sama, zna da to što se događa njoj nije jedinstveno nego se događa i drugima”, pojasnila je Hasić.

Žene kroz te programe razmjenjuju iskustva, osjećaje i sve ono što nisu mogle dobiti od liječnika, jer se oni nemaju vremena baviti time. Žene, prema riječima Hasić, dolaze u različitim stanjima, nekada i teškim jer u tom trenutku prolaze i kroz kemoterapije. Nakon nekog vremena se osnaže i počnu volontirati, dakle, pomažu drugim ženama kojima je ta pomoć potrebna.

Hasić je poručila da lica žena koja su prošla kroz proces ozdravljenja poručuju: “Borba je teška. Međutim, što se otkrije ranije borba je lakša”.

Deveta JDC/ Komen Race for the cure (Trka/ šetnja za ozdravljenje) bit će održana sutra od 11 sati na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

Očekuje se da će manifestaciji, čiji je cilj podizanje svijesti o prevenciji karcinoma dojke, nazočiti oko 7.000 osoba koje će organizirano doputovati u Sarajevo iz više od 30 gradova iz cijele Bosne i Hercegovine. Najavljen je i dolazak velikog broja predstavnika diplomatskog kora u BiH.

Anadolija