Pored Praznika rada, katolici u ponedjeljak proslavljaju blagdan svetog Josipa Radnika. Ovaj svetac zaštitnik je župe Izbično u općini Široki Brijeg. Tek nešto više od 300 osoba živi u ovom malenom mjestu, a prilikom proslave dana zaštitnika proslavili su i 100 godina postojanja župe.

Izbično, malo mjesto u općini Široki Brijeg, ima tek nekoliko stotina stanovnika, ali dugu povijest. Iako se tijekom vremena puno toga promjenilo, a brojni su u trbuhom za kruhom napustili Izbično, župa se očuvala, i to stotinu godina.

Svečanom procesijom nošenja kipa sv. Josipa Radnika, zaštitnika župe, molitvom i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja poginulima u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu te sakramentima Prve svete pričesti i krizme obilježen je ovaj, za Izbičane veliki dan.

Iz brojnih razloga, a glavni je svakako nedostatak posla, brojni Izbičani napustili su rodni kraj. Vraćaju se u nešto manjem broju, i to upravo kad negdje u inozemstvu zarade za mirovinu. Oni koji su ostali u rodnom kraju uglavnom se bave poljoprivredom.

Prilikom osnutka župe u ovom mjestu živjelo je više od 1.000 stanovnika, danas ih je oko 300. Iako su brojni odselili, oni koji su na svojim ognjištima ostali, svojim zajedništvom čuvaju tradiciju rodnoga kraja, što najbolje pokazuje i 100. obljetnica župe.

NasaTv.ba