VIDEO: Wagner Santos Lago – “Planiram nastaviti raditi u klubu, ali dovesti i još igrača iz Brazila”

Na nagovor svog brata, 2003 godine, Wagner Santos Lago doselio je u Široki Brijeg, gdje živi sa ženom i dvoje djece.

Oduvijek je, kaže žudio za malim i mirnim sredinama te je zbog toga odlučio napustiti Brazil i novi život započeti u malom hercegovačkom gradu.

“Brazil je velika zemlja koja sve ima, možeš sve tamo naći. Ja sam iz Brazila, ali pola Brazila ja ne znam, na mnogim mjestima nisam bio jer je sve dosta daleko, udaljeno i mnogo košta, a ovdje je nekako lakše živjeti, život je miran i to mi se baš sviđa”, kazao je Wagner za N1.

Na drugačiju klimu, kulturu i običaje bilo se teško naviknuti, no najteže od svega mu je, priznaje bilo naučiti bosanski jezik.

“I do danas ja učim, težak je jezik, gramatika, padeži, to ja slabo znam, ali pričam kako znam, ljudi kažu da pričam solidno”.

Ipak , kaže ne može a da ne primjeti i probleme u kojima se nalazi naša zemlja. Trinaest godina tu živi, ali napretka ne vidi. No vidi mnoge druge pozitivne stvari koje BiH čine posebnom zemljom i zbog kojih nikad nije požalio što je ovdje zasnovao život.

“Volim život ovdje, vašu hranu koja je jako fina i način života i piće i ljudi, sve je to meni super”, kazao je.

Nakon što je dvije sezone proveo u Posušju, nastavio je igrati za Široki Brijeg, s kojim je 2006. godine osvojio prvenstvo, a potom i dva puta Kup BiH. Dva puta je proglašen najboljim igračem Premijer lige BiH, a jedne sezone bio je i najbolji strijelac.

“Meni to mnogo znači, ja sam stranac i ušao sam u povijest lige BiH kao najbolji strijelac. I drago mi je, svi smatraju da ovo nije neka zemlja za nogomet, ali ja kažem meni je Bog dao ovaj put i ja sam jako zadovoljan”

Iako ima 39. godina o kraju igračke karijere još ne razmišlja, no siguran je da će i nakon toga ostati u BiH koju smatra svojom zemljom. Planira nastaviti raditi u klubu, ali dovesti i još igrača iz Brazila.

VIDEO PRILOG: Dovest ću još Brazilaca u BiH

N1