VIDEO: UZB upozorava na problem kontinuiranog iseljavanja

LJUBUŠKI – U petak je održan skup Udruge zaboravljenih branitelja, u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom. Istome su nazočili predsjednici podružnica te županijske i krovne udruge, te oko 70-ak članova.

Na skupu je članstvo izviješćeno o tekućim i budućim inicijativama te trenutnom stanju u pregovorima s tijelima vlasti u BiH i RH.

Predsjednik podružnice UZB Ljubuški Petar Ereš je pozvao članove udruge koji su platili prekršajne kazne za parkiranje na autoputu, tijekom posljednjih prosvjeda, preuzeti naknadu u iznosu 30 KM kod tajnika udruge.

U raspravi, koja je, kao i uvijek, bila otvorena, na trenutke i polemična, ali demokratska, osvrnulo se na brojna otvorena pitanja.

Posebno je istaknut problem kontinuiranog iseljavanja, gdje, kako je naveo Ereš, odlaze i članovi udruge u dobi od 55 i više godina, a iseljavaju se cijele obitelji. Naveo je podatak kako je u Tomislavgradu do 1. kolovoza ove godine odjavljeno 400 brojila struje, što je pokazatelj koji prijeti biološkom opstanku našeg naroda. UZB će nastojati isto zaustaviti svim sredstvima, u sklopu čega je i upućeno javno pismo odgovornim osobama u hrvatskim ajvnim poduzećima, na koje su se oni oglušili, ali će se pritisak na iste nastaviti.

Članstvo je informirano o tekućim razgovorima s parlamentarnim strankama u Hrvatskom saboru, poglavito sa strankom Most, gdje se traži ostvarenje prava u RH, poglavito u kontekstu donošenja novog zakona o braniteljima u RH u kojem su oni prepoznali problem oko 82 tisuće branitelja HV-a koji nemaju uvjete za mirovinu a nisu ostvarili nikakva prava iz Domovinskog rata. Istaknuto je kako oko 9 tisuća branitelja HVO-a ne bi smio biti veliki problem za proračun RH.

Pozvane su i ostale braniteljske udruge HVO podržati njihove legitimne i pravedne zahtjeve.

Dio članova je u otvorenoj raspravi tražio zaoštravanje nastupa vezanih za parlament i hrvatske zastupnike, a bilo je prijedloga i organizacije novh prosvjeda i blokada, što je ostavljeno kao mogućnost dok se ne iscrpe sva druga pregovaračka riješenja.

Izdvajamo istup Dražena Pehara, koji se kritički osvrnuo na razgovore koje su predstavnici UZB imali s Draganom Čovićem, te na ignorantski odnos humačkih fratara spram djelovanja Udruge.

Razgovarano je i o inicijativi da se dio članova jače aktivira u dijelu civilne zaštite i drugih situacija gdje bi branitelji mogli biti od pomoći pučanstvu i društvu u cjelini.

Ljubuski.net