VIDEO: Na tržište je stigao hologramski zaslon

Na tržište je stigao hologramski zaslon koji se do sada najviše približio sustavu projiciranja holograma kakav ste mogli vidjeti u Star Warsu (princeza Leia traži pomoć Obija Van Kenobija). Na žalost, ovo još uvijek nije projekcija u zraku kakvu je projicirao C-3PO u filmskom uzoru, ali je dobar korak u tom smjeru, jer sada imate priliku svoje novce potrošiti na nešto doista jedinstveno.

Sustav pod nazivom Volume vam omogućuje gledanje VR 3D sadržaja bez VR naočala, što omogućuje svima koji se nalaze oko njega da uživaju u hologramima. Pored toga zaslon je interaktivan, što znači da unutar njega možete pomicati objekte dodirivanjem površine osjetljive na dodir ili gestama pomoću Leap Motion kontrolera, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Zaslon se u online shopu Looking Glassa prodaje za relativno prihvatljivih 999 dolara, no mora se reći da je to još daleko od savršenog pa vjerujemo da će biti najviše zanimljiv developerima i istraživačima koji će se baviti razvojem sadržaja za njega, mada vam nitko ne brani da si jedan nabavite “za po doma”.

U opisu zaslona navode da ima rezoluciju od 2 milijuna 3D piksela, no slika nije postojana na malo jačem vanjskom svijetlu i djeluje pomalo mutno, no moramo naglasiti da se radi o prvoj inačici koja bi u idućim verzijama mogla postati znatno kvalitetnija.

Volume koristi tehnologiju pod nazivom “lightfolding” (savijanje svjetla) koju je tvrtka sama razvila, a to se odnosi na projiciranje milijuna obojanih svjetlosnih točaka na staklenu kocku koja se nalazi unutar vanjskog zaslona, a projektor je smješten s donje strane sustava.

Volume je kompatibilan s Unity3D engineom, što olakšava developerima izradu sadržaja za njega, a aplikacijska biblioteka će biti dostupna sa softverom koji uključuje 3D Etch-a-Sketch, Adobe Animate, Volume Paint, Volume Sculpt, te Volumetric arkadne igre koje pretstavljaju možda najveći mamac za “kućne korisnike”. Pored toga u ponudi će se naći i iPad aplikacija Holoflix, koja će vam omogućiti snimanje volumetričkih filmova.

Vidi.hr