Toyota je razvija navigacijski sustav nove generacije koji će korisnicima pružiti visokokvalitetne karte velike preciznosti koje vozačima trebaju pomoći optimalnu i sigurnu cestu na putu do svoje destinacije.

Tehnologija iduće generacije koristit će podatke dobivene od kamera u automobilima i GPS uređaja, a predstavljen je na ovogodišnjem CES-u u Las Vegasu.

Napredni sustav će raditi s naprednim softverom zbog važnosti raspoznavanja cestovne mreže i ograničenja u prometu.

Sve to odlično zvuči u odnosu na današnje sustave koji uz sva nastojanja ne mogu pratiti situaciju na cestama u pravom vremenu. Doduše, nerijetko se događa da pojedine mape nisu ažurirane i poduže vremena pa stoga možete kao autor ovog teksta završiti automobilom nasukani na traktorskom putu usred šume.

Međutim i Toyotin sustav nove generacije ima veliku manu – sustav koji se oslanja na kamere i GPS „gadgete“ može dati krive informacije. Međutim, inženjeri koji rade na ovom sustavu planiraju ograničiti ove greške tako što će novi sustav komunicirati s ostalim brojnim sustavima (tj. automobilima) u cilju što točnijih izračuna i konačnom svođenju različitih podataka na minimum (odnosno nulu).

Budući planovi su uključivanje sustava u osnovne modele i mass-producirana vozila do 2020., a poslije toga daljnji razvitak u smislu funkcionalnosti i efikasnosti ovakvih sustava.

Automobili.hr