Zaposlenici doma za djecu sa poteškoćama u razvoju “Marija-naša nada” stupili su u štrajk. Riječ je o ustanovi koja se nalazi u Širokom Brijegu i pruža usluge rehabilitacije djeci s oštećenjem kognitivnog ili motoričkog razvoja.

Ovaj dom nema stalna novčana primanja, nego se financira stranim i domaćim donacijama. Takav sistem rada doveo ih je do neodrživosti, pa su se radnici nakon učestalog kašnjenja primanja odlučili na najradikalniji korak, a to je generalni štrajk, piše BHRT.

Dom “Marija-naša nada” osnovalo je više domaćih i stranih nevladinih organizacija, a upravo je kompleksna vlasnička struktura dovela do trenutnog položaja te ustanove. Radnici nisu željeli pred kameru BHRT-a. Oglasili su se tek kratkim priopćenjem u kojem ističu kako je glavni razlog štrajka to što od 2015. godine, neredovno primaju plaće. Zahtijevaju sistemsko rješenje vlasničke strukture i dugoročnog financiranja Centra.

“U travnju tekuće godine održan je sastanak s Predsjednicom Uprave, poslije kojeg su svi članovi Uprave upoznati s našom problematikom. Kako se nakon tog perioda ništa konkretno nije uradilo dana 26.7.2019. godine ponovno se javljamo službenim priopćenjem predstavnicima Uprave (Međunarodno kumstvo HZHB, Grad Široki Brijeg, Udruga ‘Mir i Dobro’ te Fondacija ‘Don Carlo Gnocchi-Italia’). Ono čemu težimo jeste dugoročno i sistemsko rješenje financiranja Centra na zadovoljstvo, kako nas zaposlenika tako i roditelja djece tj. samih štićenika Marija-naša nada”.

Grad Široki Brijeg od otvorenja ove ustanove pomaže njihov rad sa 6.000 KM mjesečno dok određena sredstva izdvaja i ŽZH. Mjesečno je ovoj ustanovi za funkcioniranje potrebno 60 tisuća maraka, koje uglavnom prikupe od donacija.

“Ne može se računati budućnost ustanove na donacijama. Donacije su uvijek dobro došle, ali one ne moraju biti redovne. Mi moramo minimalno sredstva osigurati za tzv hladni pogon, plaće, da to imamo redovno, a ako donacija dođe dobro došla”, kaže Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega.

Sličnog mišljenja je i direktor doma, koji je jedini pristao na razgovor. Žao mu je, kaže što ispaštaju radnici, koji su stručnjaci u svome poslu, a sam dom do sada je dobio nebrojene pohvale i priznanja.

“Ja vidim rješenje da se uprava sastane ko je suvlasnik, šta napraviti, dati jasne smjernice, a za trenutnu situaciju pokušati iznaći sredstva. Imamo uposlene sve vrste logopeda, terapeute, radne terapeute, fizio terapeute, sve stručne osobe. Dva doktora fizijatra, psihologa, glazbenog terapeuta. Meni je žao što jedan ovakav centar na jednom ovako visokom nivou, gdje mi iz Zagreba, gdje šaljemo svoje osoblje na edukacije, dobijamo pohvale za vrhunski rad”, rekao je Slobodan Karačić, direktor Doma “Marija-naša nada”.

Podršku za štrajk radnicima su bezuvijetno dali i roditelji koji do daljnjeg neće dovoditi djecu na terapije. Svakodnevno usluge ovog doma koristi više od 200 djece, a svake godine taj broj se i povećava.

BHRT.ba