VIDEO: Studenti sa invaliditetom znate li kako do posla?

Studenti sa invaliditetom u težoj su poziciji kada je u pitanju zapošljavanje za razliku od onih koji nemaju invaliditet, poručeno je s radionice u okviru projekta Europske unije o tranziciji studenata s invaliditetom, od visokog obrazovanja do tržišta rada.

– Zista je uskraćena ova infirmacija mladim osobama osobama sa invaliditeom na koji način da dođu do zaposlenja. Ono što je važno istaći da Fond zaista nudi veliku i dobre programe za podršku osobama sa invaliditetom. Prije svega tu su programi profesionalne rehabilitacije, kazala je u emisiji “Danas” na TV Alfa Sabina Čano, šefica odjejenja Fonda za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom FBiH.

Kadaje riječ o zakonskoj regulativi zapošljavanja osoba sa invaliditeom tu se, ističe Čano, dešavaju razna nepoštivanja zakona.

– Zakon predviđa da na svaku šesnaestu osobu poslodavac treba da zaposli jednu osobu sa invaliditetom, to je jedna obaveza koju ne poštivaju poslodavci, a onda su oni dužni uplatiti Fondu određeni novac, kazala je Čano.

SirokiBrijeg.info