ŠIROKI BRIJEG – U organizaciji Misije OESS-a u BiH, danas je u Širokom Brijegu održan sastanak na temu Poboljšanje suradnje među relevantnim čimbenicima u Županiji Zapadnohercegovačkoj ka boljem pristupu socijalnoj zaštiti.

G. William Ozkaptan, šef Terenskog ureda OSCE-a Mostar, pozdravio je nazočne te se zahvalio na iskrenoj podršci svima s kojima je surađivao tijekom pripreme ovog sastanka, kao i na prepoznavanju potrebe da se socijalne kategorije i njihova prava stave u fokus.

„Svi danas prisutni na ovom sastanku imaju različite uloge i na različite načine sudjeluju u zadovoljavanju potreba socijalno ugroženih kategorija. Vaša zajednička suradnja i koordinacija na poboljšanju potreba socijalnih kategorija od ključnog je značaja. Misija OESS-a blisko surađuje sa svima vama na zagovaranju poboljšanja njihovih potreba socijalnih, osobito u svjetlu financijske situacije prouzročene dugovanjima. Drago mi je da mogu primijetiti kako se situacija sa isplatama poboljšala od vremena kada smo prvi put kontaktirali na tu temu. Odgovorne vlasti, kvalitetni zakoni, profesionalni socijalni radnici i adekvatni uvjeti za njihov svakodnevni rad su ključni faktori odgovorne skrbi o najugroženijima, uz stalnu suradnju sa svima koji su uključeni u pružanje te skrbi. Socijalna i ekonomska prava su bitan segment i u pristupanju ove zemlje Europskoj uniji“, kazao je g. William Ozkaptan.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić u svom obraćanju je rekao: „Svaka inicijativa, kada je u pitanju poboljšanje statusa ugroženih skupina, dobro je došla. Mi smo uvijek bili spremni razgovarati na tu temu, pa i konkretno poduzeti neke mjere kako bismo organizirali jedan ovakav sastanak na kojemu ćemo razgovarati o svim aspektima i eventualnom poboljšanju socijalne slike na prostoru naše Županije sa svim relevantnim ljudima koji su uključeni u taj proces. Mi kao Županija u svim svojim proračunskim planovima uvijek vodimo računa o socijalnoj dimenziji, to je naš interes, to je dio naše tradicije solidarnosti s ljudima koji nisu u mogućnosti sami sebi osigurati život dostojan čovjeka. Svaka zajednica bi trebala, a i mi pokušavamo imati takve kriterije, mjeriti kvalitetu života kvalitetom života onih koji su najugroženiji, to je naša misao vodilja. Sami ste rekli da smo u tom smislu ne samo poduzeli napore kako bismo smanjili ili na koncu uklonili sve one probleme s kašnjenjem isplata socijalnim korisnicima, nego smo i mijenjali neke zakonske propise, kako bi se ta pozicija naših najugroženijih skupina poboljšala i popravila. Dobro je da se održava jedna ovakva tema. Mislim da je bitna i zbog senzibilizacije javnosti za ovu temu jer je to naša tradicija. I u najgorim vremenima mi smo znali imati sluha i solidarnosti prema onima koji su bili u stanju potrebe, pa onda tu tradiciju valja i nekako institucionalizirati. Za svaki doprinos tom cilju ja ću biti zahvalan.“

Na sastanku su, pored predsjednika Vlade, bili nazočni i ministar financija Toni Kraljević, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Stjepan Bogut, gradonačelnik i načelnici općina Miro Kraljević, Branko Bago, Nevenko Barbarić i Ljubo Grizelj, zatim ravnatelji centara za socijalni rad Radmila Gašpar, Marinka Jukić, Jozo Barišić i Veselko Pezer, predstavnici županijske Udruge socijalnih radnika i Institucije pučkog pravobranitelja za ljudska prava BiH.

Nakon sastanka održana je konferencija za novinare, na kojoj je ravnateljica Centra za socijalni rad Široki Brijeg Radmila Gašpar, između ostaloga, izjavila: „Zakoni koji se odnose na socijalno ugrožene kategorije stanovništva su zakoni sa federalne razine, potrebno je donijeti pod zakonske akte, trebaju se educirati socijalni radnici i ostali stručni kadar da bi došlo do izmjene odnosno transformacije socijalne zaštite, jer ono što je bilo poslije rata se u potpunosti izmijenilo. Više nema socijalne pomoći, radi se o pravima svih socijalno odnosno materijalno ugroženih, obitelji koje se nalaze u Zavodu za zapošljavanje kao nezaposleni, koje imaju minimalna primanja, umirovljenici i bolesni kojima je život ugrožen. Sredstva za navedene kategorije stanovništva trebaju biti osigurana jednim dijelom iz Federacije BiH, a jednim dijelom iz Županije Zapadnohercegovačke i nadamo se da bi Zakon trebao zaživjeti sljedeće godine.“

U izjavi za novinare predsjednik Ćosić je rekao: „Konstatirali smo da je napredak, osobito u zadnjih nekoliko godina u mandatu ove Vlade, vidljiv i značajan. On se odnosi na redovite isplate svim korisnicima socijalne skrbi, što ranije nije bio slučaj, kao i na poboljšanje prije svega statusa majki rodilja, što smo uredili izmjenama zakona i, na koncu, potpisivanjem kolektivnog ugovora s našim socijalnim partnerima sindikatima uposlenih u osnovnim i srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke, koji su od početka naglašavali to kao jedan od značajnijih problema u našoj Županiji. Ako ćemo govoriti konkretno, danas majke rodilje koje su zaposlene u našim osnovnim ili srednjim školama imaju pravo na stopostotan iznos porodiljne naknade odnosno plaće. To je jedan korak naprijed, pronatalitetna i socijalno osjetljiva politika. Daljnji koraci u tom smislu su majke koje rađaju treće i svako sljedeće dijete, one stječu pravo na skraćeno radno vrijeme, što znači da će za 50% radnog vremena imati stopostotnu plaću. To su neki od noviteta koje smo i zakonski uokvirili, naša Županija je u tom smislu jako osjetljiva. Kad su u pitanju korisnici stalne socijalne pomoći ona se redovito isplaćuje, što ranije nije bio slučaj.“

Komentar na današnji sastanak dao je i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, kazavši kako gradonačelnik i načelnici općina u Županiji Zapadnohercegovačkoj, osim dobre suradnje ostvarene sa centrima za socijalni rad, pronalaze načine za pomoć ljudima i skupinama koje nemaju pravo na socijalnu zaštitu, kao što su ljudi koji su radno sposobni a ostali su bez posla, teško bolesni i dr., dodjeljivanjem jednokratnih novčanih pomoći koliko su u mogućnosti. Također je naglasio da se radi na tome da se u potpunosti osigura besplatan prijevoz učenika svih osnovnih i srednjih škola na području Širokog Brijega, što je jedna od mjera koja bi dobro došla mnogima.

Vlada ŽZH