VIDEO: Širokobriješkoj publici predstavljen dokumentarni film redatelja Jakova Sedlara “Jasenovac – istina”

ŠIROKI BRIJEG – Dosad nepoznati dokumenti o jasenovačkom logoru predočeni su u dokumentarnom filmu Jakova Sedlara ”Jasenovac-istina”, koji je prvu premijeru imao u Izraelu, nakon toga su uslijedili europski gradovi, i napokon je stigao u Hercegovinu ovih dana, što je izazvalo veliku pozornost javnosti.

U filmu se objavljeni mnogi dokumenti i dokazi kako su komunističke vlasti povećavale broj žrtava u logoru. Predočeni su i dokazi da je Jasenovac kao logor, u koji su partizani dovodili i likvidirali “narodne neprijatelje” postojao do 1951. godine, što je doskora prešućivano.

jasenovacšb21516_3

Film sublimira različita istraživanja i donosi najpotpuniju istinu o jasenovačkom logoru u razdoblju od 1941.-1951. godine.

U njemu se nalazi nekoliko velikih rariteta poput dva pisma poglavnika dr. Ante Pavelića upućenih Mili Budaku, židovski film iz 1945., o konclogorima u Europi u kojemu se navodi da je u Jasenovcu stradalo 20.000 osoba, bilježnicu, predsjednika jugoslavenske Komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz 1946. godine i izjave dvojice slovenskih partizana koji su jasenovački logor zatvarali u ožujku 1951.”

Na predstavljanju dokumentarnog filma “Jasenovac – Istina” širokobriješkoj publici, na početku se obratio gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević koji je pohvalio film i koji mu je otvori nove poglede na taj period strašnih zločina koji su se dešavali u logoru Jasenovac.

Moderator Ilko Barbarić pojasnio je kako se dolazilo do različitih dokumenata kroz 12 godina koliko je trajalo prikupljanje dokumentacije, iskaza svjedoka kako bi nastao ovaj dokumentarni film.

Redatelj Jakov Sedlar svim nazočnima je pojasnio što ga nagnalo da otvori “drugu dimenziju” pogleda na dešavanja u Jasenovcu i kako je posljednji film sniman na ovu tematiku 1979. godine što je žalosno jer je ovo velika tema koja nikada do kraja nije dovršena i ispričana.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info

U nastavku možete pogledati kompletan dokumentarni film “Jasenovac – istina”: