ŠIROKI BRIJEG – Početkom veljače 2012. godine počeo je padati snijeg u Hercegovini koji gotovo danima nije prestajao, pa ga je u pojedinim dijelovima Županije Zapadnohercegovačke bilo i više od jednog metra. Primjerice, u samom Širokom Brijegu visina snježnog pokrivača na današnji dan prije tri godine iznosila je 90 centimetara, a to ni najstariji žitelji ovoga mjesta nisu upamtili da se nekada ranije nešto slično dogodilo.

Na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Općine Široki Brijeg, koja je 04. veljače 2012. godine održana pod predsjedanjem zapovjednika Općinskog načelnika Mire Kraljevića, a na prijedlog Stožera Civilne zaštite, proglašeno je stanje elementarne nepogode za cijelo područje Općine Široki Brijeg.

Snježno nevrijeme koje je zahvatilo općinu prouzrokovalo je mnogo problema u komunikaciji, opskrbi, ali i normalnom funkcioniranju, stoga su se putem medija pozivali građani na prisebnost i strpljenje. Angažirane su sve raspoložive mašine i mehanizacija za čišćenje snijega u gradu i po okolnim selima. Prioritet su dakako imali hitni slučajevi.

Koliko su Široki Brijeg, ali i susjedne općine bili pripremljeni za jednu onakvu situaciju ne treba ni napominjati, jer svi znamo da su bili nepripremljeni. Istina, onakvo nevrijeme u Hercegovini teško se moglo i sanjati, ali svejedno ostao je dojam da se moglo, naravno i trebalo bolje pripremiti za te “sibirske” uvjete, jer priroda je jednostavno nepredvidljiva. Baš kao što su i ljudi nepredvidljivi, piše portal Dnevno.ba.

Također, pozivali su se tada svi građani da pomognu komunalnim službama u raščišćavanju snijega, te da se aktivno uključe u čišćenja snijega prilazima kućama, selima, ali i ispred kućnih ulaza i poslovnih objekata.

Najbolji sud o svemu je dao jedan od najpoznatijih Širokobriježana Mirko Rotim – Mirkec, a više o svemu možete pogledati u zanimljivom dokumentarcu koji je tih dana nastao u snježnom Širokom Brijegu:

Evo kako su se tih dana zabavljali Gruđani:

Nastave u školama nije bilo dva tjedna. Nakon desetak dana očišćeni su Posušje i Grude. Ne i Široki Brijeg. Njima je trebalo malo više vremena.

Fra Mario Knezović, koji je u to vrijeme bio župnik u Posušju, također na dan 04. veljače s posuškim framašima je snimio jedan zanimljiv video uradak, pa se ovom prilikom prisjećamo kako je i u Posušju bilo prije šest godina:

Ekipa u Dobriču se dobro zabavila, što možete vidjeti kroz Foto-Vudeo galeriju:

Dnevno.ba