Nakon Gradnića, rodne župe fra Didaka Buntića, Široki Brijeg je ovog ponedjeljka u prepunom kinu “Borak” ugostio autora romana “Plaču li jeleni?” fra Antu Marića.

Roman fra Ante Marića donosi dojmljivu priču smještenu u vrijeme povijesne selidbe djece iz Hercegovine u Slavoniju pod vodstvom fra Didaka Buntića iz perspektive jednog dječaka pod imenom Marko koji odlazak u Slavoniju ne doživljava kao spas, nego kao propast i izdaju.

Prije samog početka predstavljanja ovog romana koji je temeljen po istinitom događaju i govora fra Gabrijela Mioča u ime nakladnika “Naša ognjišta” koji je ostao iznenađen brojnim zanimanjem posjetitelja za ovo autorsko djelo fra Ante Marića, govora fra Marinka Šakote, župnika Župe Međugorje koji je u svome govoru nazočnima približio ulogu i veličinu hercegovačkoga franjevca koji je 1917. godine od gladi spasio oko 17.000 hercegovačke djece i govora književnika i književnog kritičara Dragana Marijanovića koji je ondašnje vrijeme vrlo dobro kroz svoj govor usporedio sa sadašnosti, sve knjige su bile rasprodane u pola sata, što dokazuje samu vrijednost napisanog romana koji će mnoge njegove čitatelje i stare i mlade “u srce dirnuti”.

Što su sve kazali fra Marinko Šakota, fra Gabrijel Mioč i Dragan Marijanović, pogledajte i poslušajte u ponuđenom video prilogu:

Fra Ante Marić koji je autor ovog romana i osoba koja je ostvarila pozitivan utjecaj nad građanima Širokog Brijega od kada je prvi puta 1978. godine došao u crkvu Uznesenja BDM na Širokom Brijegu, a koji je sada svoj poziv franjevca služi u Mostaru, ostao je iznenađen koliko je u dragom sjećanju ostao svima njima na čemu im se zahvalio što su došli na predstavljanje ovoga njegovog romana te je u kratim crtama opisao povijest nastanka ovoga djela i emocije koje je u njemu budila. Što možete poslušati u nastavku.

Napomenimo kako su još u programu predstavljanja sudjelovali guslar Mate Anić i dramska skupina Franjevačkoga svjetovnog reda Široki Brijeg, a dok je program vodila Željka Šaravanja.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info