Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izjasnit će se 20. travnja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj zastupnik SBB-a Damir Arnaut.

Naime, člankom 125. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini propisano je da vozila pod pratnjom (prema definiciji iz Zakona to su motorna vozila opremljena uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova, a u praksi vozila koja prevoze dužnosnike različitih razina vlasti u BiH) imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila.

Zakonom je eksplicitno propisano da vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila, kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove, imaju pravo prvenstva u odnosu na sva druga vozila osim u odnosu na vozila pod pratnjom.

S obzirom na to da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila, kada daju svjetlosne i zvučne znakove, djeluju s ciljem spašavanja života, vozila pod pratnjom, koja djeluju s ciljem prijevoza dužnosnika s različitih razina vlasti u BiH, ne bi trebala imati pravo prvenstva prolaza nad takvim vozilima. Predloženim izmjenama i dopunama ovog zakona ispravlja se ovo nelogično i po živote i zdravlje građana BiH opasno rješenje, naveo je Arnaut u obrazloženju.

On navodi da je primarna svrha članka 125. Zakona pridonijeti sigurnosti osoba koje se posebno štite, a ne da im omogući prvenstvo prolaza i iznimka od drugih odredbi zakona u svim situacijama.

Stoga, neselektivno korištenje tih privilegija izaziva opravdan revolt među građanima, kao i konsterniranost diplomatskih predstavnika uređenih zemalja (bivši veleposlanik Japana). Kada se tome doda nadasve nelogična i po živote i zdravlje opasna odredba da te privilegirane osobe imaju i pravo prvenstva prolaza nad vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima kada ova djeluju s ciljem spašavanja života, takve reakcije su posebno opravdane. BiH stoga treba pravilno postaviti prioritete na ovom polju te pravo prvenstva prolaza dati vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima u odnosu na vozila pod pratnjom, ističe Arnaut.

Podsjećamo, u srpnju 2014. godine bivši japanski veleposlanik u BiH Hideo Yamazaki očitao je lekciju bh. političarima poručivši im da su korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima. Yamazaki se tada pitao tko su ti dužnosnici BiH kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstava izdvaja iz proračuna za te namjene.

Postoje li i danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u Bosni i Hercegovini, doista objektivni razlozi za provedbu ovakvih sigurnosnih mjera? Postoje li bolji načini trošenja novca poreznih obveznika u Bosni i Hercegovini?, pitao je japanski veleposlanik bh. političare i građane.

Pravo na zaštitu policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH imaju članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i devet ministara, trojica članova kolegija, odnosno predsjedavajući i zamjenici predsjedatelja Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, predsjednik Suda BiH , VIP ličnosti koje se neposredno štite po odluci Vijeća ministara BiH i VIP ličnosti koje se neposredno štite po odluci direktora Direkcije. Također, Direkcija za koordinaciju pruža fizičku i tehničku zaštitu stranim dužnosnicima za vrijeme posjete BiH.

Tako policijsku pratnju i pravo na korištenje vozila pod pratnjom ima ukupno 31 dužnosnik na državnoj i entitetskoj razini. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH osigurava fizičku pratnju za svakog od tri člana Predsjedništva BiH koji najčešće imaju po šest zaštitara u svojoj pratnji. Inače, minimalan broj policijskih službenika koji moraju biti uz članove Predsjedništva BiH je tri, ali se najčešće u skladu s procjenom sigurnosti trojici šefova države delegira veći broj policijskih službenika.

Deset policijskih službenika čuva predsjedatelja i devet članova Vijeća ministara BiH koji imaju jednu osobu delegiranu da se brine o njihovoj sigurnosti.

Također, članovi Predsjedništva BiH kojima je istekao mandat, sukladno važećim propisima, na zahtjev Predsjedništva BiH imaju pravo na zaštitu i poslije isteka mandata u trajanju od najdulje godinu dana od dana prestanka mandata.

Na entitetskoj razini, Federalna uprava policije štiti devet osoba i to predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH, premijera i zamjenike premijera Vlade Federacije BiH, predsjedatelja Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te federalnog ministra unutarnjih poslova. U usporedbi s Federacijom BiH, entitet Republika Srpska mnogo je racionalniji u potrošnji tako da Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a štiti samo tri osobe: predsjednika, premijera i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Klix.ba