VIDEO: Projekt M5 – BMW s 800 konjskih snaga!

Ako postoji marka automobila koja je kao stvorena za modifikaciju i raznorazne dorade i prerade onda je to definitivno BMW. Portala Automobili.hr donosi jednu od mnogih tuning priča, a koja se razlikuje po puno stvari!

Neki će možda ovaj projekt poistovjetiti sa smrtnim grijehom dok će ga drugi nazvati jednim od najboljih tuning projekata viđenih u zadnje vrijeme. Iako se smatra da je BMW M5 E39 jedan od najboljih M5 modela ikad napravljenih, a koji razvija performanse na kojima zavide gotovo svi modeli u ovom segmentu, zašto stati samo na tome?

Ponosni vlasnik modela o kojem donosimo priču serijski 5.0 litreni agregat zamijenio je agregatom u režiji Toyote, a koji je uparen s turbopunjačem veličine prosječne ljudske glave. Inače, 2JZ motor iz Toyote smatra se jednim od najboljih motora za raznorazne tuning projekte. Radi se o 3.0 litrenom rednom šestcilindrašu koji je do sada ugrađivan u zaista respektabilan broj modela bilo da se radi o serijskim ili tuning automobilima, a dizajniran je i predstavljen u jednom od kultnih sprintera, Toyota Supri.

Priča možda i ne bi bila toliko zanimljiva da vlasnik spomenutog M5 nije snagu agregata iz Supre povećao na respektabilnih 800 konjskih snaga. Međutim, spomenuta konjica je samo nazivna snaga zbog činjenice da je motor, ali i cjelokupna mehanika, dizajnirana tako da može razviti nevjerojatnih 1.200 konjskih snaga!

Motor je uparen sa šestbrzinskim ručnim mjenjačem, a koji je također modificiran kako bi mogao izdržati već spomenutu konjicu. Naravno, ovolika konjica zahtjeva i modifikaciju još nekih dijelova poput pogonskih kotača koji su, u usporedbi sa serijskim, daleko širi. Dizajnerski detalji, poput šminkerskih dodataka u interijeru, odnosno eksterijeru, ovog su puta izostavljeni ali unatoč tome M5 je zaista i više nego impresivan.

Automobili.hr