FOTO: Mili Marušić

Ovog ponedjeljka u organizaciji Matice hrvatske Široki Brijeg u kinu Borak, predstavljena je knjiga fra Ante Marića “Tako je dobro s Tobom križ nositi”.

Program je započeo projekcijom filma Veronikin rubac koji je nastao prema motivima istoimene drame fra Ante Marića. Članovi dramske skupine spremno su prihvatili ideju Matice hrvatske da fra Antinu dramu prirede za ovu večer, što je bilo iznenađenje i za samog fra Antu Marića koji je bio oduševljen.

U programu predstavlja sudjelovali su autor fra Ante Marić, recenzent knjige fra Stanko Mabić i članovi Franjevačkog svjetovnog reda u Širokom Brijegu. Korizmene napjeve izvela je klapa Dobrkovići, a program je vodila novinarka Željka Šaravanja. Knjiga je obogaćena fotografijama postaja križnih puteva iz više crkvi u Hercegovini (Turčinovići, Široki Brijeg, Masna Luka, brdo Hum, Sovići…).

Predstavljući svoju novu knjigu, na početku fra Ante Marić nazočnima je kazao kako je došlo do njenog nastanka i koja mu je bila inspiracija da ju napiše. “Godine 2014., u 62. godini života, s fra Stankom Mabićem bio sam u Svetoj Zemlji. Već sam se bio pomirio da nikada neću ni biti u Isusovoj domovini, ali dogodilo se. Te sam godine za list “Franjinim stopama” Franjevačkog svjetovnog reda, pisao pred korizmu “Put križa” i ove godine je to bio šesti, a Gojko Jelić je dao prijedlog da se objavi kao knjiga molitvenik” – kazao je fra Ante u svom govoru na početku o ideji i nastanka knjige “Tako je dobro s Tobom križ nositi”.

Fra Ante je u korizmenim brojevima donosio svoja razmatranja uz Put križa crpeći ih iz svojih životnih križeva križeva svoje subraće I ovoga napaćenog hercegovačkog puka. Riječi su to dubokog suosjećanja s Onim koji je prvi prošao Križni put. I upravo iz tih razmatranja nastala je ova knjiga – šest različitih razmatranja za šest korizmenih tjedana

“Pobožnost Križnog puta je tradicionalna franjevačka pobožnost. Pobožnost je vrlo stara, potječe iz Jeruzalema, još iz vremena prve crkve, naime odmah nakon uskrsnuću Isusa Krista…” – krenuo je predstavljanjem ove knjige, recezent fra Stanko Mabić koji se dotakao nastanka Puta križa kroz povijest. Ispričao je kako je upoznao fra Antu, te prepričao odlazak i boravak s njim u Svetoj Zemlji gdje je upoznao pobožnost njegovu i gdje su zajedno razmatrali Isusovo patnju.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info