VIDEO: Pogledajte kako BH politička elita zgrće lovu putem javnih nabavki, dok “ovčice” samo bleje!

Nevladine organizacije, među kojima je i Centar za razvoj medija i analize putem portala Žurnal, gotovo svakodnevno ukazuju na koruptivne metode u sistemu javni nabavki. Građane podsjećamo da je to njihov novac, koji bi mogao unaprijediti zdravstveni i obrazovni sistem, graditi adekvatnu infrastrukturu i značajno unaprijediti kvalitet života u Bosni i Hercegovini.

Proteklih godina insistirano je na usvajanju novog Zakona o javnim nabavkama koji bi konkretnim rješenjima, pored pratećih antikorupcijskih odredbi, smanjio mogućnost zloupotrebe.

Nevažno što su te prijedloge prigrabili iz jedne stranke i ponudili kao svoj u državnom parlamentu. Stranke u vlasti, prije svih SNSD i HDZ BiH, protivljenjem zakonu već u komisijskoj fazi, još jednom su pokazale da im je osobni interes važniji od općeg.

Oni žele i dalje bez bilo kakve odgovornosti svojim tajkuna da osiguraju poslove od kojih će postotak biti „vraćen“ u stranku ili proslijeđen na osobne račune. Da je ušteđeno samo 20% od ukupne sume, eto 600 milijuna, koliko su dodatno zadužili BiH samo u prvoj polovini ove godine.

Video „Nabavke javne, dogovori tajni“ podsjeća na dio onoga što je Žurnal pisao posljednjih godinu dana o koruptivnom sistemu javnih nabavki.

Zurnal.info