(VIDEO) Michael Barbarić: Širokobriješki kipar koji živi u SAD-u oduševljava svojim skulpturama

Skulpture hercegovačkog Amerikanca Michaela Barbarića izazivaju sve više pozornosti u svijetu. Naime, ovaj samouki kipar podrijetlom iz Knešpolja kod Širokog Brijega, koji živi i radi u Phoneixu u SAD-u već 28 godina, izrađuje skulpture u drvetu i drugim materijalima.

Član je Udruge likovnih umjetnika “Art 35 North” u Arizoni, a za svoj rad kaže kako osušenom i trulom drvetu koje nađe u šumi, želi udahnuti novi život.

michael-barbaric-5102016-1

“Krpam mrtvo drvo koristeći gips, ljepilo, razne boje i lakove. Koristim i druge materijale, kao što su željezo i slično”, kazao je Barbarić čija se skulptura “Snježni leopard” nalazi u galeriji “Coconino Center for Art” u Flagstaffu, a više od svojih 30 radova izložio je u svom ateljeu koji se nalazi u kiparovoj planinskoj kući kod Flagstaffa u Arizoni.

“Živim i radim u Phoenixu, a vikende provodim u Flagstaffu na Route 66 i ta cesta i ta visina od 2000 metara daju mi inspiraciju”, kazao nam je Michael.

Na njega su najviše utjecali naivna umjetnica Sofija Neletilić Penavuša i Jerko Bakula, njegov nastavnik likovnog odgoja u Širokom Brijegu.

michael-barbaric-5102016-2

Jedno vrijeme Michael je živio u Zagrebu i bavio se fotografijom, a poslije se ponovno preselio u Široki Brijeg i upoznao Sofiju Naletilić Penavušu koja je izrađivala skulpture od drveta.

“Imala je brojne izložbe i volio sam njen rad. Kasnije sam otišao u inozemstvo, ali često sam mislio na nju kao jednu od velikih umjetnika, kazao je nedavno za Croatia Week Michael Barbarić.

michael-barbaric-5102016-3

Inače, Michaelov stil je privukao pažnju mnogih.

James C. O’Hara piše o Barbarićevom kolažu koji ima i dozu ranog nadrealizma, dodajući kako su Michaelove figure provokativne i duhovite. – Barbarićev rad često je nestašan, ali nikad zlonamjeran – kaže profesor emeritus.

Fenix-magazin.de