Kupci novog Volva S90 izlazit će zadovoljni iz salona, ali bez ključeva novog automobila, jer ih jednostavno nema. Umjesto ključem, automobil će se otključavati aplikacijom na telefonima.

No, Volvo nije jedini koji se rješava klasičnih ključeva. Kod brojnih kompanija zamijenile su ih pametne kartice, ali i start tipke. Nije teško zamisliti da se ta tipka poveže s aplikacijom. No tvrtke idu još dalje s tehnologijama. U neka Fordova vozila može se ući utipkavanjem koda na touchpadu koji je smješten na vratima. Chevroletov Bolt imat će aplikaciju preko koje će se moći kontrolirati funkcije vozila, poput kontrole punjenja baterija ili klimatizacije.

Ovakvi digitalni ključevi imaju i druge prednosti. Možete daljinski upravljati automobilom, a i ne treba vam fizički ključ već sam odgovarajuća aplikacija. Tvrtka Keyfree Technologies iz Toronta razvija sustav koji bi se mogao ugraditi na automobile koji su dolazili s klasičnim ključem. Omogućio bi da se automatski otvore vrata kad se približimo automobilu.

24sata.hr