VIDEO: Kinezi prestavili dron za prijevoz ljudi

Kineska tvrtka Ehang koja je do sada bila relativno poznata po svojem malom Ghostdrone dronu, na ovogodišnjem CES 2016 sajmu u Las Vegasu predstavila je prvi quadcopter u potpuno funkcionalnom stanju koji je u stanju prevoziti ljude. Letjelica koja nosi jednostavno ime 184 dolazi u veličini manjeg auta, a može prevoziti jednu osobu težine do 130 kg na udaljenost od 16 kilometara, odnosno tamo gdje možete stići za 23 minute leta.

Da se doista više radi o dronu a ne klasičnoj putničkoj letjelici svjedoči podatak da su kontrole vrlo minimalne, te podsjećaju na upravljanje bespilotnim dronovima.

Stoga se putniku omogućuje pokretanje sustava za uzlijetanje, pauziranje leta i slijetanje, a autonomne kontrole će preuzeti sve ostalo, nakon što unesete destinaciju na ugrađenom tabletu.

Stoga biste teoretski njime mogli upravljati bez ikakve pilotske licence, no prije toga će se propisi o zračnom prometu morati malo modificirati.

U ovom videu koji je lansiran za predstavljanje na CES-u, možete vidjeti kako je tekao razvoj letjelice, te kakve su namjere kineske tvrtke, koja ga želi pretvoriti u neku vrstu uobičajenog osobnog gradskog prijevoza, što nas pomalo podsjeća na staru ideju o letećim autima.

Što se tehničkih podataka tiče, 184 posjeduje električni pogon za pokretanje 8 motora snage od 106 kw, a uz pomoć 8 elisa (po 2 u paru na 4 nosača) može postići maksimalnu visinu od 500 metara, te letjeti brzinom od 100 km/h, a punjenje baterija mu traje između 2 i 4 sata.

Kineska tvrtka tvrdi da je letjelica vrlo sigurna, te se pri kvaru pogonskog sustava može sigurno i nježno sama spustiti.

Ehang je na sajmu odao i podatak da bi se 184 u komercijalnoj prodaji trebao naći tijekom ove godine, a cijena će mu iznositi između 200 i 300 tisuća dolara.

Vidi.hr