FOTO: Mili Marušić

Izborno povjerenstvo Grada Širokog Brijega na čelu s predsjednikom Gradskog izbornog povjerenstva Široki Brijeg Matom Mikulićem izgleda kako je nesposobno da odradi onaj dio posla koji im je povjeren.

Krađe glasova, ubacivanje listića, naštimavanje pobjednika izbora i ne regularnosti koje pokušavaju biti sličnima onim u Sjevernoj Koreji su po brojnim pričama samih sudionika izbornog procesa osuđeni unaprijed na propast, ali tu nema ništa sporno za aktualnu vladajuću strukturu, a nama sve više to postaje normalna pojava!

Takvi izbori su nedavno održani u Širokom Brijegu za vodstvo Mjesnih zajednica. Problema je bilo na više lokacija. Od prijetnji, ubacivanja na spisak osoba bez njihova znanja, izuzimanje glasačke kutije od strane policije, bilo je i mjesta gdje se nije mogla sastaviti lista, na pojedinim birališta 80% manja važećih listića od kandidata na listi. Rasipanje s proračunskim novcem koji se mogao puno pametnije i korisnije uložiti… ali nikoga to nije briga. Bilo pa prošlo!

Sreća, vijećnik Grada Širokog Brijega Josip Pinjuh koji je i sam nazočio na biralištu u svome mjestu Čerigaj uvidio je brojne neregularnosti i javno ih ne podijelio na 31. sjednica GV, sam gradonačelnik Miro Kraljević dao je zanimljive odgovore na sve to, gdje je i sam uvidio kako ovakvi izbori nigdje ne vode.

Nakon teme o izborima, Josip Pinjuh se dotakao odnosa institucija grada Širokog Brijega prema mjestu Čerigaj koje ima povijesno značenje za sam Široki Brijeg te održava lekciju svima nazočnim u dvorani kako se bori za svoj Čerigaj i svoje sugrađane.

Ono što je kazao zateklo je i samog gradonačelnika koji je uvjeren i dalje kako je Široki Brijega “gospodarsko, povijesno i kulturno sjedište”, a da pri tome postoje mjesta koja ne postoje, osim jednom godišnje kada treba se uslikati na mjestu odakle su fratri počeli naseljavati Hercegovinu ne bi li dosegli duhovne, kulturne i civilizacijske dosege kakve su viđali po Europi dok su se školovali u prvom redu za svećenike–duhovnike svome narodu, a zatim i za doktore (fra Mato Nikolić), kirurge (fra Mihovil Sučić) te profesore, tako donoseći u BiH umijeća koja će oplemeniti našega čovjeka i cijelu BiH.

Sada je to mjesto je zapostavljeno i zaboravljeno, naša jedna povijest koje se sjećamo samo jedan dan godišnje. Pogledajte i poslušajte u ponuđenom video prilogu.

Napomena: Izbori u Čerigaju su neregularni, izbori u Kočerinu su poništeni, izbori u Oklajima se nisu ni održali jer nije bilo kandidata. Još se nitko od Gradskog izbornog povjerenstva Široki Brijeg nije javno oglasio i kazao što dalje. Jesu li te osobe zaslužile da primaju plaću iz proračuna?

U idućem serijalu s ove sjednice donosimo primjer što znači biti HDZ-ov uhljeb i da te ne zanima tvoja mjesna zajednica.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info