LED rasvjeta je po prvi puta integrirana u parket terena na kojem se igra profesionalna košarkaška liga.

Vjerojatno vam ne trebamo previše pričati kako se u Japanu tehnologija nastoji uvesti u sve sfere života, posebice u industriju zabave, a od sada i u profesionalni sport.

Arena Yoyogi National Gymnasium u Tokiju, u kojoj su se davne 1964. godine održavala natjecanja na Olimpijskim igrama, dobila je LED rasvjetu koja je integrirana u sam teren (pod) košarkaške dvorane u kojoj se odigravaju utakmice japanske profesionalne lige.

Kompletnom rasvjetom terena upravlja se iz studija za specijalne efekte u kojem LED rasvjetu transformiraju u zaslon na kojem se može prikazivati što god žele, uključujući rezultat, animacije proslave pogodaka, reklame, te grafika za popratni show između četvrtina, kao što možete vidjeti u ovom videu.

https://www.youtube.com/watch?v=lEAdLLmvP-A

Osim spektakularnog LED terena, dvorana je obogaćena i drugim vizualnim efektima, pa su tu brojne mašine za dim, pirotehnika, laseri, stroboskopska rasvjeta i druge lude stvari koje utakmice pretvaraju u poseban spektakl. Nije nam poznato kako ova tehnologija djeluje na koncentraciju i igru košarkaša, no pretpostavljamo da su se japanski igrači vrlo brzo navikli, jer je to dio njihove tech-kulture. Ne znamo kako bi se na parketu snašli timovi izvan Japana kada bi morali igrati na terenu koji utakmicu pretvara u neku vrstu video igre.

Vidi.hr