VIDEO: I kad neko kaže da nismo sportska nacija – pa di ovo još ima?

ŠIROKI BRIJEG – Kroz proteklih dvadesetak dana napravili smo osvrt na sportska zbivanja u našoj županiji tijekom 2015. godine u tri vodeća sporta na hercegovačkom tlu – nogometu, rukometu, te košarci, a kao šlag na tortu svega onog najzanimljivijeg na našim sportskim borilištima donosimo i osvrt na ostala sportska zbivanja, kojih je, hvala Bogu, također bilo u jednom respektabilnom broju, pa možemo samo poželjeti da se tako nastavi i narednih godina.

Ako bi birali događaj godine onda bi to definitivno bila borba Damira Belje, u narodu popularnog “Bombardera s Neretve”, protiv naturaliziranog Nijemca Mohammeda Rasulija za titulu europskog prvaka. Beljo je dobio spomenutu borbu, priskrbio si laskavi pojas najboljeg na kontinentu, a kod dobrog dijela bh auditorija dodatne simpatije stekao što nije dopustio da dio prisutne publike zviždi himnoj Bosne i Hercegovine prilikom intoniranja nacionalne himne u dvorani na Pecari.

Poznati širokobriješki karatisti, braća Anđelo i Ivan Kvesić, nastavili su nizati uspjehe na raznoraznim natjecanjima, te su nastupajući za KK “Hercegovina” iz Zagreba postali i državni prvaci.

Širokobriješki atletičar Luka Šakota postao je hrvatski državni prvak u utrci na 60 metara, pa možemo sa zadovoljstvom reći da je u ovom trenutku najbrži Hrvat (neće valjda ovo pročitati Ivica Olić pa se naljutiti:-)).

Jerko “Jerry” Kovač iz Posušja ušao je u Guinnesovu knjigu rekorda sa svoje 102. godine kao najstariji igrač bridža na svijetu, no nažalost ovaj dragi gospodin nas je tijekom godine i napustio. Što reći nego hvala mu za sve lijepo što je učinio za života, a nema sumnje kako je na popularizaciji svog rodnog kraja u dalekom svijetu itekako puno učinio.

Janko Bebek, 90-godišnjak iz Ljubuškog, “plovio” je paraglejdingom iznad svog rodnog mjesta i tom prilikom izjavio “Osjećam se ko’ u raju”!

Ribolovac iz Graba Nenad Hrstić ulovio je štuku od 9.80 kilograma, bivši nogometaš Igor Musa osvojio je većinu teniskih veteranskih turnira na prostoru ZHŽ-a, dok je Fabrizio Calderone, nadaleko poznati teniski trener (trenirao i zvijezde poput Marie Sharapove, Juana Carlosa Ferrera i Rafe Nadala) , dogovorio održavanje teniskog kampa za mlade igrače i igračice u TC-u “Đulić” na Širokom Brijegu.

Boćari Gruda postali su prvaci Bosne i Hercegovine, a Nikola Mikulić iz AK “Svetice” Zagreb pobijednik mini maratona Polog-Široki Brijeg. Ujedno je postavio novi rekord ove sve respektabilnije utrke istrčavši dionicu u vremenu 31.56 minuta.

Članica KK “Široki Brijeg” Petra Zeljko postala je viceprvakinja Balkana u karateu za mlađe uzraste na Prvenstvu održanom u Herceg Novom, a uspješne su bile i mažoretkinje Širokog Brijega osvojivši čak 13 od mogućih 14 zlatnih odličja na Državnom prvenstvu u Čapljini.

Hrvatski plesni klub “Široki Brijeg” dosta uspješno branio je boje Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u cheerleadingu, koje je održano u Orlandu, a sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je i odbojkaški sport u uzlaznoj putanji u ZHŽ-u i tu ponajprije zasluge idu na račun par širokobrijeških odbojkaških entuzijasta.

U Ljubuškom je sa radom krenula Univerzalna sportska škola “Unisport”, dok smo u Širokom Brijegu jedno vrijeme, istina neplanirano, imali i svojevrsni Off Road”, vožnju za sve ovdašnje vozačice i vozače u ekstremnim uvjetima i to je ujedno putem našeg portala bio najbolje popraćen “sportski” događaj u protekloj kalendarskoj godini.

Na Visokoj Glavici kod Širokog Brijega dogodila se i “masovna pucnjava” koja je “rastjerala” sve vukove, dok su u Posušju na Ilijnom Brdu nakon Seoske olimpijade i borbe bikova uspješno organizirali i Međunarodnu izložbu pasa.

Rijetko je ipak tko osvajao medalje kao što je to polazilo za rukom članovima TKD “Poskok” iz Posušja, pa kako se ovaj sport razvija u ovoj općini nemojte se iznenaditi ukoliko za koju godinu Posušje iznjedri i nekog olimpijca u taekwandou.

Sestre Marija i Melani Pejić iz Sovića postigle su zapažene rezultate u konjičkom sportu. Naime, članice KK “Stina” osvojile su prvo i drugo mjesto na Državnom prvaku BiH što je također rezultat divljenja.

Uistinu je bilo dosta toga na sportskim borilištima što je za divljenje, što nas raduje, sigurno smo štošta i izostavili, ali vjerujte ni u kojem slučaju kako bi nekoga obezvrijedili, već jednostavno propusti se znaju dogoditi i stoga neka svi oprosti koji smatraju da su se mogli naći u tekstovima vezanim za naše sportske osvrte, a nisu se našli. Stoga ubuduće šaljite obavijesti o svojim nastupima, isto tako fotografije, pa će i naša ekipa nastojati, koliko to bude u našoj mogućnosti, popratiti što veći broj sportskih natjecanja, a posebno kada je rijerč o onim najmlađima, jer na njima svijet ostaje.

Danijel Ivanković / SirokiBrijeg.info