ŠIROKI BRIJEG – U kočerinskoj crkvi sv. Petra i Pavla sinoć je upriličeno pjevanje Gospina plača, tradicionalne korizmene pučke pobožnosti u Hrvata.

Gospin plač izvodio se na raznim mjestima i na razne načine, i osobno i javno, dočim je Razcviljena majka stadoše pjevati isključivo javno, i to za vrijeme korizmene pobožnosti u crkvi.

Gospin je plač gotovo doživio sudbinu pučkih svitovnih pivanja (gange, brojke i bećarca). Nestale su okolnosti u kojima se nekada pjevao, i nikada više ne ćemo čuti, kako čobanice u brdu čuvaju ovce i pjevaju Plač znajući ga cijeloga naizust; niti kopače koji ga pjevaju vraćajući s nadnice. Nema više ognjišta niti oko njega okupljene čeljadi, koja čitaju, kontaju ili pjevaju Plač.

gospinplačkočerin01032016 9

Zato je iznimno važno, da se svi postojeći napjevi Plača, a ima ih mnogo, sačuvaju tako, što će se notirati, zapisati i opisati, te i snimiti na nosač zvuka. To dugujemo kako precima tako i potomcima, kazao je između ostaloga Ante Kraljević, predstavljajući u kočerinskoj crkvi početke i značenje pjevanja “Gospina plača”.

Tom prigodom je predstavljen nosač zvuka CD na kojem pjevaju kočerinske župljanke Venka Mikulić, Mila Kožul, Drina Ivanković i Anka Kvesić. CD je snimio i uredio Marinko Mikulić, koji je o tome nešto i rekao. Posjetitelji su imali prigodu pogledati i kratki dokumentarni film o spomenutom korizmenom napjevu kojeg je pripremio kočerinski župnik fra Mario Knezović.

Gošće večeri bile su pjevačice iz Broćanca kod Posušja koje su već snimile nekoliko svojih izvedbi Gospina plača.

Kako je sve to izgledalo sinoć u Kočerinu, pogledajte i poslušajte kroz ovaj jedan kraći video prilog;

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info