POSUŠJE – Sinoć je u posuškoj kinodvorani predstavljena knjiga “Huda jama – Strogo čuvana tajna”, autora Romana Leljaka.

Huda Jama jedno je od brojnih mjesta na kojima se nalaze žrtve poratnih masovnih ubojstava što su ih počinili Titovi partizani. U rudniku je slovenska državna komisija do kraja 2009. pronašla posmrtne ostatke 796 ubijenih bez prostrijelnih rana, koji su živi zakopani. Rudnik inače sadrži oko 3.200 žrtava. To je jedno od brojnih stratišta i grobišta hrvatskih vojnika i civila ubijenih u Sloveniji u mjesecima svibnju i lipnju 1945. godine.

Hudajamaposusje 31012016 1

Autor Leljak tjekom kratkog video priloga pokušao je brojnim nazočnim posjetiteljima pobliže pojasniti kako su se odvijale likvidacije više od 3.000 pobijenih, većinom Hrvata te Slovenaca i Nijemaca. Ogroman broj žrtava je jednostavno ubačen u tu jamu, široku oko osam metara i duboku više desetina metara. I to na način da su zarobljenici skinuti do gola, vezana po trojica te hladnokrvno ubačeni u jamu te zazidani armiranim zidom debljine metar i pol da se uguše. Manji dio žrtava je “završilo svoj život s prostrijeljnom ranom”, dočekavši tako “humaniji” kraj od strane svojih krvnika.

Kroz samu prezentaciju imali smo priliku doznati kako je tih dana svibnja i lipnja 1945. godine te zločine počinila 3. brigada 1. Slovenske divizije Narodne obrane, s kojom je tada rukovodio Anton – Antonesko Vratanar, a dok je ubojstva izvršavao 1. bataljun 3. brigade koju je vodio Benjamin Žižmond. Što je bilo još tragičnije i sam je Tito tih dana posjetio Celje, te se vozeći kroz središte grada u svom vozilu i sa smješkom na licu od brojnih građana bio nagrađivan cvijećem koje su prema njemu dobacivali, kao da se radilo o nekom “osloboditelju” umjesto “krvniku” koji je sve to izgleda dozvolio.

Jedan od egzekutora nakon što je Slovenija postala samostalna država biva saslušan u parlamentu po tom pitanju, ali već sutradan sam sebi oduzima život skočivši u rijeku. Treba istaknuti kako su tadašnji egzekutori bili starosti od 16 do 25 godina i što je još tragičnije svi su bili Slovenci.

Hudajamaposusje 31012016 2

Na predstavljanju knjige sudjelovao je i Zdravko Vladanović, dipl. pravnik i glavni tajnik HNES-a, koji je sa nekoliko riječi opisao ovu tragediju te pozvao sve prisutne, da prenose istinu kao civilizirani ljudi, jer ne može biti mir među narodima i državama ako se ne prenosi istina, pravda i mir, te je zamolio sve koji imaju saznanja o ovoj i sličnim masovnim grobnicama, kojih još ima puno a za koje se ne zna, da se obrate nadležnim institucijama kako bi se pronašle jer zaslužuju civiliziran i human pokop, koje god narodnosti one bile.

 

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info